Sunday, June 5, 2011

Singgang Terengganu Ikan Tongkol



Assalamualaikum wbt...sape org tganu musti tau lauk ni kan..singgang ikan tongkol...menu ni simple tp kalo pekene dgn budu atau belacan mmg terangkat habis lah...saba pernah dgr org ckp kalo makan lauk singgang ni baik utk org demam esp ade batuk2...lagipon menu ni sihat sbb xgune santan...sape nk kurus leh makan lauk ni hari2 hihih....ok sile rujuk resepi dibawah yer..

Singgang Terengganu Ikan Tongkol

Bahan - bahan:
1 kg ikan tongkol | dipotong
3 biji bawang merah | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
2.5 cm kunyit hidup | dihiris
2.5 cm lengkuas | dihiris
5 biji cili padi
5 biji kacang bendi
2 biji tomato | dibelah empat
2 keping asam keping
air secukupnya
garam secukupnya

Cara Memasak:
  1. Didihkan air di dalam periuk dan masukkan bawang,bawang putih, kunyit hidup, lengkuas dan asam keping.Biarkan mendidih.
  2. Kemudian masukkan ikan tongkol dan renehkan sehingga ikan tongkol masak sepenuhnya
  3. Selepas itu barulah dimasukkan kacang bendi,cili padi dan tomato. Kacau rata
  4. Akhir sekali, perasakan dengan garam dan sedia untuk dihidangkan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...