Wednesday, February 19, 2014

Puding Roti Marble Coklat

Assalamualaikum wbt...wordless wednesday!..ok mmg tak tau nk story ape..sbb saba sbny ngantok sgt2..mata mcm kene tindih dgn lori batu!...hahaha....asyik tido bangun tido bangun aje...kalo tido ni maunye matahari da terpacak baru sedo...ahha...nasibla ade blog boleh la isi masa selain buat keje umah ...kalo x...erm...

 
Alkisahnye puding roti ni saba buat smlm...kesian tgk 4 keping roti yg tak diusik2 tuh....kalo saba mmg bukan peminat tegar rotila....klo makan paling byk pon 2 keping...tuh pon kalo kapit dgn kaya..klo bg jem ke ape ke..kureng...memilih kan!...hehe...kadang2 atas roti jgk..dulu mase kt dubai saba pnh rasa mcm kene gastrik sbb makan roti..mayb sbb kandungan yis kt dlm tuh kot...sejak dr tuh mcm da malas nk tego dgn roti dah....saba lebih rela telan biskut byk2 hehe..melampau kan! imagine mcm dugong telan biskut...adoii buruknyeee.....

oklah hidayat dah memanggil mamaa...mamaaa versi manja die nk susu....baru jenk story lebih sikit...wuhhuu xpelaa lain kali k....resepi ni ermm saba rase da ramai kwn2 da cube...saba pon byk kali cube..sgt puas hati..tp kalo buat slu xsempat nk amik gambar..huhuh..klo ikut nama resepi..marble coklat..alih2 jd lapis coklat...hehe sbb yg marble tuh telah dingap oleh hidayat..bertuah kan...mentang2 skg die makin tinggi pastu da boleh capai bekas atas meja makan...suke ati die aje capai tupperware n amik yg marble tuh..makan la 3 suap pastu mainnnn pennyek2 gitu..aahhh saba jela...k la resepi ni saba cedok dr x-jiran di japan..ceh jiran mcm dekat je... x-sekampunglaa ..dr kak hana...mintak halal resepi yerr kak hana cayang!


PUDING ROTI MARBLE COKLAT
source : kak hana ~ hanamemories

Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

5 comments:

  1. Assalamualaikum kak, nampak mudah je resepinya tapi sheila pemalas hahahhaaa. nak cuba buat gak, sebab sheila suka makan benda2 comel ni... hehee thanks kongsi resepinya ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm shiela... ala nnti sampai seru kene cuba tauuu sedap sgt2 puding ni

      Delete
  2. Honey ni buat2 rajin nih.... lgpon syg roti terbiarrr je atas meja

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...