Assalamualaikum wbt...kabare semua yer? tuan tanah br dpt bersiaran..almaklumlah mgu ni sgt2 buzy...ottosan plak sabtu keje isnin br cuti..sebab? sebab yard kene ikut perintah negara jepon suh berjimat letrik..maka tukar ari keje...mmg rs mcm xbiase..pelik aje....ahad menghabiskan masa ke Nitori,Marugame p cr noren, bantal, pinggan mangkuk dll sbg persiapan makpak mertua nk dtg..kalo kire semua brg tuh ade jek..tp bg keselesaan kene la hangkut yg baru...fuhhh melayang fulus!...yg duk finin nk cr toto ni...kt nitori agak mahal..toto kecik dah 10,000 yen ke atas..300lebih yee uolss....x worth it...maleh nk beli....lepas penat memborong misi bermain golf dan berbasikal plaks...ni semua nk p kite bako je kite bako jek lemak dlm badan nih..aduhai...cantik jek no bile tgk penimbang...xdak la naik giler22 sgt...tp i xsuke...i xsuke...huhuh...
semalam kagawa ujan lebat giler..segala xtvt terbantot..maka kite duk melepak kt umah mengemas umah ni smpi berkilat....tup2 arini mcm semak balik.....saba jela....ehhee arini kite nk tayang resepi yg dah basi...hua hua hua..sory la sgt2...ade a few frens msg kt fb mane ilang sakit ke? alahai kite sihat....bdan jek yg penat sikit..nk tgk pasokon lame2 xlarat la mak..huaaaa....kite layan resepi lak ye..kite kopipes resepi ni dr umah kak hana..mmg sedap n slu pakai resepi nih..ok....zassss layan..............
Seafood Pizza
Source: Kak Hana
Bahan-bahan (1 keping saiz 30cm)
Bahan2 doh:
- 120gm tepung gandum
- 120gm tepung roti
- 1 camb olive oil
- 1/4 camt garam
- 1 camt yis
- 150-160ml air suam
bahan2 untuk topping:
- sos pizza/pasta secukupnya
- 200gm chicken breast - direbus/digoreng - ganti seafood
- 1/2 biji cili benggala (capsicum) hijau - dipotong memanjang
- 5 biji buah zaiton - dipotong bulat - xdak!
- 100gm cheese mozarella
- sedikit parutan cheese parmesan
- secubit herba thyme
- secubit herba rosemary
- secubit italian seasoning
- secubit herba parsley atau flakes
- masukkan semua bahan2 doh ke dalam BM dan tekankan untuk setting dough
- tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam (bergantung pada jenis BM masing2)
- selepas itu keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
- selepas itu bolehlah dicanaikan doh menjadi bulat besar di antara 28-30cm
- letakkan di atas pizza pan yang telah digriskan terlebih dahulu
- cucuk2kan permukaan doh tadi dengan garfu
- kemudian sapukan permukaan doh dengan olive oil
- bakar pada suhu 180C selama 10min - hana bakar skali harung jerk!
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- selepas itu bolehlah disapukan dengan sos pizza/pasta dipermukaan doh
- taburkan dengan cheese mozarella, ayam, capsicum, buah zaitun dan bahan2 herb seasoning
- akhir sekali taburkan lagi cheese mozarella dan parutan cheese parmesan
- bakar lagi sekali pada suhu 200C selama 10-15 min atau sehingga masak dan garing (bergantung pada selera masing2)
- hidangkan panas2
geleng2 kepala wakakaka.... nak jugak pizza!!! nak 3 potng n nak nghn cis yg byk yerr :D
ReplyDeleteijayuji..
ReplyDeletewahh jgn geleng lame2...nnti kepala tengleng kite xtau hehhee....nk 3 potong jek? xnk 1 pan? ooo cis byk boleh aje...lemak pon makin ler bermaharajalela...