Thursday, July 28, 2011

Ikan Masak Merah ( Nama asal Ikan Sembilang Masak Merah )

Assalamualaikum wbt.....sambung balik n3 menu semalam...sbny xle nk ngomel manyak2..sbb ottosan br info bahawa huhuhu skemanye ayat....mover nk datang umah esok nk tgk berapa manyak brg nk masuk kontena..igt kan weekend ni alahai esok rupenyee manyak lgg brg2 yg xsiap kemas...fenin2...kite sbny xtau nk ckp mcne sbb brg2 da nk kene kemas 1hb dah start pose..pose tahun ni xtau la mcne..jgn diangkut semua pinggan mangkuk kite sudah....mcne laa nk bersilat kt dapo lps nih..smpi arini kite masih blur...mtk2 diorg nk angkut semua brg2 tuh dkt2 dah nk raye..lega la sikit kan..tp yg xbest....si kete kite mayb kene jalan dulu...tgh bulan 8 nih...alamatnye patah kaki laa kite nnti....pesanan kt member2 yg nk kim brg dr japan tuh..sile info awal yer...sonang sikit time ade kete lg nih....kang nk patah khidmat kaki ni time bulan pose ++ tgh atsui giler...nihh rasenyee  3 4 langkah patah balik umah kot...huhu

ok kite layan resepi menu semalam yerk...saje tukar selere selalu buat 3 rase jek ikan merah gini..lps masuk umah kak diana melly...terus jatuh cinta dgn resepi ni..apelg da buat...itu yg ottosan xberkate ape22 time makan semalam tuh kot...soooooodaaaaappppppp!!!!
to kak diana ijinkan saba kopipes kt sini lak yer..

Ikan Masak Merah ( Nama asal Ikan Sembilang Masak Merah )
Resipi oleh : Raja Maznah Raja Badar ( Keluaran Nona pada Mac, 2004 ) ( TQ )
Source: Kak Diana Melley May ~ skyblue

Bahan - bahan:
1 kg ikan sembilang | saba pakai seekor ikan merah
Sedikit garam

Sedikit serbuk kunyit
250 gm cili kisar
Air asam secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit gula _ ( Diana tambah )
Minyak untuk menggoreng

2 biji tomato d potong 6_ ( Yang nie Diana saja tambah )
** saba ikut ape yg dlm kurungan kak Diana buat tuh yer
Bhn² D Kisar ( Diana kisar bersama sedikit air )
1 tbsp jintan kasar _ ( Diana bubuh 1/2 tbsp jintan manis + 1/2 tbsp jintan putih )
1/2 tbsp lada hitam _ ( Diana guna yang serbuk jer )
1 cm halia

1 cm kunyit hidup
2 cm belacan _ d panggang
4 ulas bawang merah _ ( Nie Diana tambah )
2 ulas bawang putih _ ( Nie pun Diana tambah )
** saba ikut yg kak diana buat jgk...
Cara Memasak:
#Bersihkan ikan dan kemudian gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit.
#Goreng ikan sehingga garing.
#Tumis bhn² yang d kisar berserta cili kering kisar sehingga pecah minyak.
#Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.. Gaul rata.
#Kemudian masukkan ikan dan gaul.
#Setelah ikan sebati dengan kuahnya.. bolehlah d masukkan tomato.
#Gaul dan tutupkan api.
#Angkat dan hidang dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...