Tuesday, July 26, 2011

Death By Chocolate Cake


Assalamualaikum wbt...arap jgn marah yee arini saba akan update n3 yg dah basi...jgn muntah sudah sbb asyik bersambung2 aje cite psl makanan...bab jalan lupe plak nk amik gamba....alahaii cian saba kan...death by choc cake ni kite buat atas permintaan pak menteri kite....ottosan kite la sape lg kan...die mmg hantu kek coklat....seyes pernah die habiskan sebiji sorg2 jek makan tau....kite tgk pon mcm xcaye....bela antu ke laki aku nih?????....aihh nak xnk bini kene laa tunaikan jgk....kek ni kite mmg akui teramatlah sedap sbb terasa gile mcm makan coklat..rsnye lepas ni mcm keep pakai resepi ni jek kalo ottosan nk makan kek coklat lg...arigatou kpd empunye resepi mrsdayat.....kek ni mmg walla..halakan resepinye yer....



Death by Chocolate Cake
Source: Mrsdayat @ Myresepi

Bahan-bahan:
2 cwn gula (kisar)

2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder

1 cwn susu cair
1 cwn minyak(sy gune butter cair)
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila


**utk ganache**
2 cwn non dairy whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup


##utk whipped cream
1 cwn non dairy whipping cream


Cara-cara:

  • tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  • pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  • masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  • masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  • last skali masukkan air panas..kacau sebati
  • bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam


**utk ganache**


  • dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  • bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  • tambahkan golden syrup
  • ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk


##utk whipped cream..

pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati


kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit


ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...