Tuesday, July 26, 2011

Acar Buah

Assalamualaikum wbt....bersambung kembali...aduhaiii knp laa byk sgt n3 kite p tangguh smpi xlarat nk update nih..td dah penat naipp kuar p supa kejap....dlm duk shopping otak pk psl nk update n3 lg..aduhai...tp xpela...better late drpd xupdate lgsg kan...ok ni set same laa jgk yer..utk aniversary....acar buah..feveret kite mak kite suami kite....rasenyee ramai kot suke acar buah kan....suke dgn resepi ni sbb same selere same cr mcm mak kite selalu masak..tp kite derhaka sikit tambah timun dgn carrot....resepi kite amik dr kak fida myresepi..halalkan resepinyerr yer kak..

Acar Buah
Source: Kak Fida Myresepi
** saba buat separuh dr bahan-bahan nih....

Bahan-bahan:
1/2 ltr. minyak masak

1/2 - 1 kilo bawang merah *- dihiris halus
300 g bawang putih* - dihiris
300 g halia *- dihiris sprti btg mancis
1 1/2 cwn cili kering yg dikisar
segenggam asam jawa + air dan dapatkan 3-4 mangkuk air asam
3 sb garam
1 1/2 cwn gula pasir (lebihkan jika suka manis lagi)
1 cwn kerisik
6-7 jenis buah jeruk manis ( prune,kismis hitam/ kuning, buah kana merah/hijau,limau kasturi,cermai..dll...setiap 1 jeruk manis lebih kurang 200-300g )
1 batang timun | saba tambah*dihiris memanjang
1/2 batang carrot| saba tambah
sedikit bijan | saba tambah



Cara-cara:
#Panaskan minyak dan goreng bahan2 bertanda* hingga garing,berasingan.
#Dgn menggunakan minyak yg sama, tumis cili kisar hingga garing dan naik minyak,tmbh minyak jika perlu.
#Masukkan air asam, gaul rata dan biarkan mendidih.
#Masukkan pula kerisik,garam, gula dan biarkan mendidih lagi.
#Kemudian masukkan kesemua jeruk buah2an dan juga bahan yg digoreng garing tadi dan gaul hingga sebati.
#Tahap ini acar hendaklh digaul sesekali. Sekiranya acar ini pekat, tambahkan air mendidih dan gaul rata

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...