Friday, July 22, 2011

Sambal Timun


Assalamualaikum wbt...meh kite melayan resepi sambal timun yg superb...oishikatta...terangkat semua ade...kite buat sambal timun ni mase makpak mentua datang mg lepas....mmg terangkat siap diorg hirup lg kuahnye...tp sory ye bangmat kite derhaka sikit sbb kite tmbh sos ikan...ihihih..tang udang kering tuh kite xle ltk manyak2 sbb kang ade yg bengkak hidung kang....resepi ni rsnye budak skolah tadika pon leh bat sgt mudah dan sedap..kut2 kalo ade tetamu terjun nk dtg buat ni pon ok kot.....5 minit dah siap...kpd bang mat gebu..ijin kopipes kt sini lak yer...halalkan resepinye tau...

Sambal Timun
Source: Che Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 biji timun, belah 4, buang empulur dan hiris serong sederhana tebal
1 camca besar udang kering, rendam dalam air panas, toskan
2 camca besar sambal belacan (ratio untuk sambal belacan = 100 g cili + 50 gram belacan bakar = tumbuk halus)
3 biji bawang merah, hiris halus
1 helai daun limau purut, hiris halus
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
2 camca besar jus limau kasturi @ secukup rasa
Secubit garam
1 1/2 camca besar gula @ secukup rasa
** saba derhaka sikit tambah 2 sudu sos ikan...sory yer bangmat,,:)
** saba tambah 3 biji cili padi


CARA MEMBUATNYA :-)
1.Udang ditoskan dan perah, tumbuk hingga hancur, masukkan ke dalam bekas bersama2 sambal belacan, bawang merah, daun limau purut, bunga kantan, gula, garam dan jus limau kasturi, kacau rata2.
2.Masukkan timun dan gaul hingga mesra. Rasa dan tambah garam jika perlu. Hidangkan segera bersama nasi panas sebagai pembuka selera...







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...