Saturday, July 2, 2011

Laksam



Assalamualaikum wbt...jgn mare....jgn unlike...jgn hentak kaki yer.....kak umie saitama hahahaa.......ini menu dinnner semalam tau......sorry xsempat nk takyubin sbb da selamat masuk perot dah..tau nnti kak umia musti meleleh airliur tanpa henti kalo tgk n3 nih.hahahahahaha....


kite buat laksam ni bukan ape..sbb da xdek selere nk makan nasik...eceh....sekali sekali ubah menu ok jgk kan...nk diet kunun sekali da dpt laksam..lg byk makan plak makan dr makan nasi ari2 biase...ermm marah lerr diri sndri..nk wat mcne kan....hihih....kite cedok resepi  dr kak yani my resepi mintak halal yer..sedap sungguh ler...sbb mmg kene selere anak tekak terengganu...hihih..tp tang cili tuh jek kite pakai cili boh..almaklumlah sini xdak cili hidup....ade 2 batang jek lg...tuh pon kene berjimat cermat..hihih




Laksam
Source: Kak Yani Myresepi


Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
  • >>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula
  • >> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah | kite pakai cili boh
  • belacan
  • garam
  • limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

br siap kukus...manyakkk gilerr kan...try imagine makan 2 org....

2 comments:

  1. Laksammmmmm!!! sedapppppp tau!!! akak suke mkan laksam sejak2 tahu makan laksam yg malas tu lah masa nak buat laksam tuu tp bila dah siap kejap jer pulak abis wakakaka.. tu yg maals sgt nak buat tuuu :D

    ReplyDelete
  2. ijayuji....

    hahaha.....mmg sedap giler..tp tang xsedap mase nk mengukus tuh...menguji kesabaran laa jgk kot2 die melekat ke ape kan..hihiih..tp dah nk makan...musti tetibe jd rajin...kan kan kan....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...