Assalamualaikum wbt....n3 kedua utk arini....tp kene update laju2....xle nk berpoye2 dah...sbb skg dah thari...ni kes nk lawan ngantok aa nih....mak kite pesan...ibu mengandung xle tido tengahri..kang baby beso dlm perot susah plak...maka...kene laa buat sesuatu kan..nk masak...masih awal...teteibe pk masak jd malas....haha pestime!
kali ni nk share plak menu smlm...ntah kenapa laa rs bersemangat gile nk update menu ni...sbb ape..haa sbb menu ni teramat sangaattt laa sedap....ter amat dah..sangat laa plak..ape laa punye tatabahasa cenggini...maklumlah laa kan dah tercampur jepon dan arab....jadik laa JERAB...hehehe....ampun yerr cikgu bahasa melayu...hihi...org kate lom cube lom tahu....bile dah cube resepi ni...waaddduhhh...tak cukup u!....eh ni pantun 2 kerat ke hape?....seyes...smlm bersemangat waja turun kedai pg beli ayam..padahal kaki ni mmg malas gile nk berjalan...sbbnye kalo da masuk kedai tuh...macam2 godaan...dgn tgk makanan sedap2 nye...bau aiskrim kt baskin robin nye..mane laa boleh tahan...ni pon jalan sambil tutup2 mata..cekup sekor ayam...sayur2 sikit terus blah....kalo x...habis laa..kompem laa p hangkut mcm2 penuh bakul..ottosan tgk pon errmmm diam ajela...org tgh mengandung..hahaha..sabo jela kan...
menu ni..kite mmg dah tergoda gile mase tgk umah kak ayu...rupenyee org thai pon pandai makan nasi minyak ehhh hehehe....tp bak kate kawan kite plak....org kelate...kalo die nk masak xreti..kalo nk makan..die langkah aje sungai golok....mak oiiii smpi gitu sekali....nk tau sedap kite x..die suh kite cube....bersungguh-sungguh masak smlm..siap awal gile..kul 11 da start masak....mood apekah ini? kite pon pelik..bile test..waduh.....ottosan ckp...ayang ade nasik lagik? adoiiii mane ade dah..kite dala nk diet...kurangkan pot nasi die mtk lagi??? saba jela...kalo kak ayu bg 9.5 rating...kite bg 12/10!...hahah siap lebih gitu hehehe....ok jom kite semak resepi yer..mekasih buat semua di atas resepi yg sedap ni...mtk halalkan jgk resepi nyee tau...
Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Minyak Thai
Resepi asal: Kak Azian , Aisya Khuzaimah
Sumber: Kak Anna, Kak Ayu, Kak Tun
Utk resepi ni kite gune style kak ayu, kak tun , dan kak anna..mekasih semua..
Rempah Komok
- 2 sk serbuk kari ayam/daging
- 1 sk serbuk kunyit
- 1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk jintan putih - 1/2 sk serbuk jintan manis
- 1/2 sk serbuk kayu manis
- 1 sk garam
- 1sk gula
Bahan2 Nasi
- 5 cawan beras basmathi - tun guna 2 cawan | saba buat 2 cawan jgk
- 4 sudu minyak sapi - saba pakai 2 sudu
- 4-5 ulas bawang merah* - 1 bg bawang besar
- 1 Inci halia*
- 4 Ulas bawang putih* - 2 ulas
- 3 batang akar ketumbar
- 2-3 Sudu rempah komok - 2 sudu besar
- 200 ml susu cair - 1/2 cawan
- 1 ekor ayam - 6ketul
- 8 cawan air - air secukupnya
- garam secukup rasa
- Rempah penumis.- 1 batang kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 biji pelaga, 4 biji bunga cengkih)
- 2 bay leaf- optional
- bawang goreng
(*Hiris benda bertanda*)
1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar. tun masukkan masukkan bay leaf.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit (Ayu tambah sedikit cili kisar, halia kisar, tun lumur dgn lebihan rempah komok). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri. tun bakar atas non-stick pan.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.
Bahan Sos Cili
- 1 Cawan air kuah nasi komok* -(sedikit halia dari kuah pun Ayu masukkan)
- 6 biji cili merah*
- segenggam cili padi*-(Ayu tambah)
- 4 ulas bawang merah-(Ayu tambah)
- 2 Ulas bawang putih*
- 4 tangkai daun ketumbar
- gula, garam ,cuka - secukup rasa
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.
atau boleh guna sos resepi kak anna:
Sambal/Sos Nasi Khao Mok
- 6 biji Cili merah *
- 10 biji CILI PADI * (kalau suka sambal hijau boleh guna cili hijau)
- Daun Ketumbar *
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 inci Halia *optional
- Cuka
- Garam
- Gula *lebihkan
- Akar ketumbar *ketuk2 masuk time masak kuah.
Cara-Cara :
- Blender bahan bertanda (*).
- Goreng gula buat macam gula hangus karamel..
- Bila gula dah cair masukkan sedikit air dan kemudian bahan2 yang dikisar
- masukkan garam dan cuka..biar mendidih & masak sempurna.
- Kalau tercair, boleh bancuh sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
- Rasa sambal..biar ada rasa masam2 manis + pedas sikit2..baru kick!
- **Sos/sambal ini juga sesuai untuk pencicah keropok/kuih2..
wah Saba...xacik ni dh buat dulu...kt list kita resepi tu yg ke 100++...haha..nmpk nye kena lompat resepi ke atas...nk cuba jugak nti...leleh dh air liur ni tgk...
ReplyDeleteAssalam Saba, akak hari ni bz kat luar sampai dapur tak berasap..lapar lak tgk nasi ni.sedapnya. memang terliur dari memula kak Ayu share dulu lagi.sabar jer la bila nk merajinkan diri msk ni..hehe
ReplyDeleterajinnya saba...
ReplyDeletesedapppp jerk nengok set nasi minyak tu...
mengeliurkan betoiu....
Qasey Honey..
ReplyDeleteheheh jgn mare kite buat dulu..tp seyes sedap nasi ni tauuu rs mcm nk buat lg je..resepi pon mudahhh
Nieza..
ReplyDeletewslm kak nieza...itulaa mase mule2 kak ayu tayang dah terliur...ni dah buat mcm nk buat lg jee
Mas..
ReplyDeletekak mas....terliur mase dr umah kak ayu tayang..ni dah buat..terliur lagik..habi diet mcni hehee..jgn tgu lame2...sedap tau resepi nii
serbuk ketumbar, jintan putih dan kayu manis tu blend kering ke?
ReplyDeleteserbuk kayu manis tu blend kering ke?
ReplyDelete