Assalamualaikum wbt...salam jumaat buat semua yg disayangi...Alhamdulillah masih di panjangkan umur dan diberikan kesihatan yg baik sehingga ke hari ini...hari yg cerah...mood pon kul 4.30 pagi pon dah bergelak ketawa dgn ottosan...harap2 hari ini memberi seribu keceriaan jgk buat semua...
arini saba just nk tayang menu lepas...selepas tergoda dgn ikan kak ita...pastu p jenguk plak kt umah kak ummi...mmg tak tertahan nafsu...ikan kt dlm esbox mcm memanggil2 aje.....sgt muda...hasilnye...aduhai...esok kene pg pasar cr ikan siakap lagikkk.....seyes sedap..menepati citarasa suami isteri....sang suami plak.....kalo da sedap mane boleh stop makan kan....mtk lagik...aiii mane ade ikan lg dah...slu mmg masak seekor2 je....hehehe..kite bg 2 thumbs up utk resepi ni...kalo pekene dgn nasi panas..sambal kicap dan cili pon jadik....licin berkilat pinggan uols....tak pyh susah2 cuci..hehehe....ok arini nk jd baik...xmo bebel byk2...mekasih buat kak ummi dan kak azlita diatas resepi ni....kalo masuk umah kak ita...tergoda tgk gambar cantik2...kalo masuk umah kak ummi...mmg rambang mata xtau nk nerai resepi mane..semua buat baby rs terliur aje..hehe...ok jom kite semak resepi jom......mtk halalkan yerr akak2 semua...hehee
IKAN
SIAKAP BERSOS HITAM
Dari Resepi IKAN TILAPIA BERSOS
HITAM
By: Ummi @ Home Sweet Home
Source Saba: Kak Azlita Aziz ~ Masam Manis
Bahan - bahan:1 ekor siakap sederhana besar - cuci, tos dan
kelar2.
1 labu bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
3
cm halia - dicincang
2 sudu besar cili kisar/cili giling
2 sudu besar
kicap pekat ABC
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
3 sudu
besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh cuka makan
sedikit air
(+- 1/3 cawan)
garam dan gula secukup rasa
1/3 biji cili benggala merah -
potong dadu
1/3 biji cili benggala kuning - potong dadu
1/2 biji lobak
merah - hiris bulat
daun bawang untuk hiasan
Cara - cara:Lumurkan ikan dengan
sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak yg banyak dan goreng terendam
hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
Dalam kuali,
panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga
naik bau.
Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak
sikit.
Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air. Masak biar
mendidih.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar kuah pekat
sedikit.
Akhir sekali masukkan kesemua sayur dan masak sebentar (jangan biar
sayur terlalu layu).
Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan
tilapia tadi rata-rata. (boleh jugak masukkan sekejap ikan ke dalam kuali dan
gaul sebentar). Hidangkan dengan hiasan daun bawang.
alahai Saba...kemain seksi lg ikan tu berposing...kecur pulak tgk lama2...nmpk mcm sedap sgt tu...bleh la cuba juga nti...
ReplyDeletewah kerot pun bentuk bunga... oishi sou la saba!
ReplyDeletex perah try jenis ni
ReplyDeleteselalu buat 3 rasa or sweet sour jer
oishii sou
lama x makan ikan siakap :(
Salam saba! ahahahaha... akak pun nak jilat gmbr mcm saba hihihi.... sana ada siakap ya? jauh betul ikan siakap tu berenang :D kalau akak dpt sekor tu mmg abis akak ratah gitu jerr, akak suke meratah dr makan nasi, sbb kalau mkn nasi sekali mesti nk tambah tu yg menyampah sgt2 tu :D
ReplyDeleteAssalam sabar,
ReplyDeletewalah rajin betul adik sorang ni tau..memnag nampak sedap ikan ni ..kena pulak dengan pinggan pattern kat tepi tu..kecur akak tengok ni sabar..macm mana ni..baru 2 hari lepas bakar ikan recipe dari Nor hari tu..
Assalam saba, wahhh mcm berjanji kita bertiga dgn Ika dok tayang menu ikan siakap yer cuma masak jer lain-lain. nampak sedap ni..nanti akak nk terai pula.
ReplyDeleteSalam saba...sdapnye siakap sos hitam ni..asyik wat sweet sour je kan..wat style gini pun ok...ubah selera sesekali...hihi..nice pic dik..;-)
ReplyDeleteikan sos hitam nie mmg sgt sedap.. akak pun suka makan... n cantik ler ikan tu posing bertemankan lobak merah bentuk bunga tu.. cantik sgt..
ReplyDelete