Assalamualaikum wbt...ohayou gozaimasu minna san..skg da kul 9 lebih dah...br dpt bersiaran..mane taknyee kirije umah belom beres xkn nk mengadap blog dulu kan.....aiiihhh kalo bukak blog jek...kene tampar laju2 laa pipi kite ni...sbb xsedor2 lg kene umah semakin menimbum menggunung....heheh..sbny tgh buntu nk mengarang ayat..pagi2 ni agak blur aje...smlm lepas check up....smpi pagi ni sakit kepala xhilang2...pelik pon ade...harap2 cepat2 laa ok....isau nnti kene gantung kuali...haaaii naya...kesian plak ottosan kite kan..
arini kite terpakse update menu yg dah basi dulu..alahai kesian tgk die da lame kene peram dlm folder huhu...mcne laa leh terlepas pandang menu yg teramat sedap ni..kpd penggemar tomyam u should try this..mmg sedap..selain dr tomyam yg kaler merah yg kdg2 letak tom yam paste ke ape ke tuh..bile cube tomyam yg ltk sos ikan sedap laa plak...br rs mcm real tom yam kt kedai hehehe..resepi ni kite nk ucap mekasih bebyk kat che mat gebu kite.......wahhh tabik laa che mat...................xlupe jgk resepi asal dr kak rozie rembau dan juge kak ina kl...mekasih yer smua...mtk halalkan laa ek...
Sup Tom Yam Putih
Resepi Asal: Kak Rozie Rembau, Kak Ina KL
Source: Che Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang bersaiz sederhana, kerat hujung muncungnya dan kaki2nya juga, cuci dan toskan
200 gm daging ~ ni saba tambah
3 kuntum cendawan butang, belah 2 setiap satu
1 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
7 batang kacang sweet peas, kerat 2
1 biji tomato belah 6
1 batang saleri, kerat
10 biji cili padi thai merah, dititik
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 biji bawang besar, belah 6
1/2 inci halia, titik
1/2 inci lengkuas, titik
1/2 cawan santan
2 camca besar sos ikan
4-5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Air secukupnya (yang ni agak2 yea)
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga harum, masukkan udang dan masak hingga udang berubah warna. Tuang air secukupnya, masukkan serai, lengkuas, halia, bawang besar, cili padi thai dan lobak merah. Biar mendidih hingga sayur lembut sedikit.
- Tambah sos ikan, garam secukup rasa dan secubit gula. Masukkan saleri, santan dan kacau rata. Renihkan sambil dikacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan sweet peas, tomato, cendawan dan jus limau kasturi, kacau dan sesuaikan rasa, masak sekejap dan matikan api. Hidangkan panas bersama nasi atau dihidangkan begitu saja...i likeee!
tomyam putih ngan tomyam merah tekak ai suka tomyam merah lagik....isyyy lama x buat tomyam ni....dulu if terjah pekan rabu sure makan keow teow kat kat cini sedappppp....plus pedas ai loikeeee
ReplyDeleteLady Ayu...
ReplyDeleteyeke....kite dulu2 suke yg merah jgk...ni pestime cube putih...boleh tahan jgk rasenyee....mcm real kt kedai tomyam thai..eehehe..
Tom Yam Putih pun sedap juga... kakak boleh masuk dua2...masing2 ada rasanya yang tersendiri.
ReplyDeleteSalam saba! giliran akak pulak dtg bwk mangkuk besor niiii :D nak tom yum putih tu ya :D akak pun suke tom yum putih berbanding yg merah tu, tp ninja akak suke yg merah tuu tp akak malas nak buat sbb tak reti nk ikut tekak ninja akak tuu, cerewet bukan main kalau pasal tom yum ahahaha...
ReplyDeleteQh asal tomyam mmg suka...xkira putih ker merah...tp mkn kt kedai la...buat sdri lum penah cuba lg...hehehe...lps ni bleh la mcubanya
ReplyDeleteSalam perkenalan..tq add mama..love u..
ReplyDeleteassalam, sedapnya tomyam...saya suka:) salam kenal dr finland, saya follow yer:)
ReplyDeleteyam yam tom yam uish sungguh menyelerakan... suka tgk saba hias makanan kellass gitiew...
ReplyDelete