Sunday, August 21, 2011

Strawberry Tiramisu / Tiramisu a la fraise



Assalamualaikum wbt..salam ramadhan yg ke 21 semua yer.....harap2 semua sihat walafiat laa hendaknya...gomen ne...sbb lame x update...bukan gantung kuali..tp terlalu busy dgn macam2 benda...eceli ade berbelas resepi saba xsempat nk update...maklumlah...org dah nk balik malaya nih..mcm2 kirije nk kene buat...smlm br aje shopping rayo!.haha..sempat lg tuh..yelaa kan..shopping utk souvenir, brg2 org kirm dan juge brg2 sendri..sbny brg2 sendiri yg lebih tuh..huhuhuh...

gomen ne jgk....buat kawan2 yg kepeningan sbb selalu update byk2 tuh .....bkn ape...blog saba ni mmg ade byk masalah...tak caye try tny kak ayu...selalunyee kak ayu yg slu dapat detect blog saba ni ade problem huhu xle nk link laa cmm2...nk auto-publish pon lgg la...xboleh...sbny da byk kali nk buat auto-publish..tp mmg xkar2...xtau laa pe mslhnye..tp will try update slow2 la...sambil bikin kuih raye, sambil kemas brg...sambil update boleg gitu??

ok saba nk share resepi yg sgt22 best...kalo kt japan nih...kwn2 jepon sure tau kan....dessert2 kt japan nih..mmg cantik menarik tertarik betol....kdg2 mcm xcaye tuh makanan..igt hiasan...jepon nyee dessert, shorcake and paling penting...japanese yg choclate adalah yg terbaik di  dunia!!! ohh sgt laa tak caye kan..sbb saba pernah blaja buat coklat xtau laakk yg kite duk ngr jepon nih...cooklat jepon paling best..aduhaii nyesal...br ni ade jalan2 kt abc cooking studio..gilerrr nk masuk kelas..tp kelas xdek yg kene time free plak dah..lg satu..kite nii slu nihonggo wakaranai...kang payah plak...

waduh melalut lg....layan resepi strawberry tiramisu nih yer....resepi ni saba amik dr web jepon..tabimobi....tp dah diolah dan diderhaka laa tapinyer...ikut sedap anak tekak kite..hehe...utk bahan2 tuh saba dah gandakan 2x ganda sbb sikit xcukup huhuhu...then utk puree tuh saba tambah sikit jem strawberry..hehehe layan k..

Strawberry Tiramisu
Source: tabimobi

Bahan-bahan:
200g of strawberry puree | saba blend fresh strawberry dan 1 sudu jem strawberry
Finger Biscuits secukupnya
250 gm cream cheese
50 gm gula
10-15 biji fresh strawberry
2 biji telur 

Cara Memasak:

1. Asingkan putih telur dgn kuning telur.
2. Kemudian, rendamkan finger biscuits ke dalam strawberry puree tadi...dan boleh di masukkan ke dalam cawan atau bekas yg sesuai. 3. Putar cream cheese bersama 25 gm gula. Kemudian masukkan kuning telur..Putar sehingga sebati
4. Di dalam bekas lain, putar putih telur dan kemudian masukkan 25 gm gula tadi sehingga gebu.Kemudian masukkan ke dalam adunan cheese tadi.
5. Masukkan adunan cheese tadi ke dalam cawan yg berisi finger biscuits. Hiaslahlah mengikut citarasa. 6. Sejukkan di dalam peti ais selama 2 -3 jam dan sedai utk di makan...
sedap di makan ketika sejuk.. 

8 comments:

  1. curlastttt ai suka desert gini
    but mcm mana carik ichigo skrng ni
    kalo ader pow x amai la kena tunggu musim dia baru best buat....boley rasa sedapnyer ni

    ReplyDelete
  2. Lady Ayu..

    hehe kak ayu ni ichigo imported jgk nih...tp amai giler.....x masam...senang boleh cube utk anniversary yer..hehe

    ReplyDelete
  3. anniversary today mmg x sempat nak buat la...dah la ujan diriku jadi pemalas tertiba uwaaaa

    ReplyDelete
  4. woahhh..oishii sou... buatkan utk akak bole? akak pemalash lipash nak memasak skrg nie...hehehe

    ReplyDelete
  5. lady ayu...

    wahahaha ape lg...leh gantung kuali laa kann hehhe

    ReplyDelete
  6. umie..

    boleh kak umie...tp kene p petik ichigo dulu hehehe

    ReplyDelete
  7. tengok gambar pon dah tau sedapppppp~~~~~~~

    ReplyDelete
  8. Latika dot dot.

    hehehe aah sedap gilerr...2 ari berturut2 buat sbb xcukup hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...