Sunday, August 14, 2011

Roti Lapis Daging Berkeju

ohh patik hny dpt buat 2 lapis aje sbb roti jepon paling manyak pon 8 keping aje..huhuh
Assalamualaikum wbt....sebelom patik beradu...patik nk update lg 1 n3 boleh dak?? hehehe sorry yerr arini 2 jek berderetnye..hehehe....roti lapis ni sungguh laa sedap dan mantap..mekasih yer kak nor di atas resepi yg sedap nih...ijinkan patik kopipes resepi ni tau...

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
resipi : K.Nor SecubitGaram

Bahan :
Utk Inti:
300gm daging ayam cincang @4 keping daging burger ayam (dihancurkan)
2 bj bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
2 sudu besar paste tomyam
1/4 cawan air
1 helai daun limau purut ~ dihiris halus
1 biji cili merah ~ dihiris halus
sedikit garam dan gula
minyak

12kpg roti | saba pakai 10 keping aje
3 biji telur
200ml susu fresh
daun saderi ~ dihiris
8 kpg slice chee
cheddar cheese ~ diparut

Cara:
Utk membuat inti
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan bawang besar.
Goreng hingga bawang layu dan masukkan paste tomyam.
Goreng hingga wangi dan masukkan air.
Goreng sekejap dan masukkan daging ayam dan goreng sambil tekan supaya daging ayam tidak berketul.
Masukkan daun limau purut dan cili merah.
Perasakan dgn garam dan gula secukup rasa (jgn terlalu banyak garam sbb biasanya paste tomyam dah masin)
Goreng hingga kering dan padamkan api.
Buangkan lebihan minyak dlm inti dan biarkan inti sejuk.

Utk membuat Roti Lapis Daging Berkeju:
Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dgn butter (kalau guna loyang biasa, alaskan loyang dgn aluminium foil dan lebihkan sedikit bahagian tepi utk mudah nak keluarkan masa nak makan. Jgn lupa sapu keseluruhan loyang dan aluminium foil dgn butter.
Bancuh telur dgn susu fresh dlm sebuah mangkuk hingga sebati.
Celup sekeping roti ke dalam bancuhan susu td dan susun didlm loyang. Buat sehingga memenuhi ruang dalam loyang.
Tuangkan 1/2 dari inti daging tadi dan ratakan.
Tabur dgn daun saderi ke atas daging tadi.
Susun slice cheese ke atasnya.
Ulang sekali lg proses dr awal tadi dan tutup dgn 1 lagi lapisan roti yg dicelup kedalam bancuhan susu (sekiranya ada lebihan bancuhan susu boleh dicurahkan keatas roti atau dicelah2nya supaya tidak membazir.
Kemudian tabur dgn parutan cheddar cheese.
Bakar dalam oven yg dah dipanaskan pada suhu 180C lebih kurang 35 - 40 min (sehingga masak).
Keluarkan dari oven dan biarkan seketika.
Potong dan hidangkan dgn sos cili.

p/s: patik pon dak gambar step by step atau the making...jika nga faham....sile ke rumah kak nor yer...

2 comments:

  1. tak kisah la saba 1 layer jer.. janji sedap kan.. mekasih sudi cuba ya..

    ReplyDelete
  2. K.Nor

    heheh sedapp gilerr kak nor..same2...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...