Tuesday, August 16, 2011

Puding Tauhu

Assalamualaikum wbt...salam ramadhan....alhamdulillah dah lebih separuh ramadhan kan...cepat aje masa berlalu...arini dpt bersiaran di tgh malam aje...ampun yee kpd akak2 yg duk mengomen kejap lgg saba balas yer...

ermm arini bz sgt sbb ottosan sakit...dah 2 ari diserang lelah....for the 1st time...hajimete....kite org p klinik kt utazu nih berdua sbb sakit yg agak teruk...ottosan sakit dada dah 2 ari dan smlm mmg lgsg xle tido sbb kene urut dada die aje...ni kes tido bwh aircond laa nih...biase saba yg tido tmpt tuh...last2 mule2 nk p farmasi saba xbagik...musti laa isau...shinpai desu ne.....last2 p jgk klinik beso ala2 hospital gitu....p klinik dah kul 5 dkt nk berbuke plak tuh saba jela...bile cek...ermmmm rupenye paru2 ottosan dan mengecut 40%..mmg terkejot beso jadiknye....dah cek dah siap semua sempat laa jgk masak nasi goreng utk berbuke...huhu kesian ottosan...dan paling best...mase nk byr ubat..kami berdua tergamam bile tgk bil..1 ubat ..mcm inhaler laa...come2 je bentuknye....regenye 10,000yen!!!....hohohoh nasib ler bwk duit..kalo tak berlari laa balik umah tadi..huhuh...

ok kite tgk resepi lak yer...resepi ni rsnye semua org tau kot..tp saba rs resepi ni lg sedap sbb kak nor ltk santan...same mcm mak saba buat jgk....cume saba blend sikit buah laici masuk dlm puding tuh...kpd kak nor..halalkan resepinyerr yer..


PUDING TAUHU 
resipi original:
K.Nor ~SecubitGaram

Bahan:
utk puding:
1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan

utk kuah:
1 tin laici
1 tin air (guna tin laici sebagai penyukat)
3 - 4 sudu besar gula


Cara:utk buat puding:
Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api. Biarkan hingga suam.
Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai.
Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidankan.

Utk kuah:
Asingkan laici ke dalam bekas berasingan dan siat2kan sedikit.
Masak air laici bersama 1 tin air dan gula hingga mendidih.
Biarkan sejuk
Masukkan ke dalam peti ais dan biarkan betul2 sejuk sebelum menghidang.


Cara menghidang:Letakkan puding ke dalam sebuah mangkuk dan letakkan juga laici yg disiat tadi.
Tuangkan kuah dan puding sedia utk dimakan.

* puding ni boleh juga kalau nak dimakan dgn fruit coktail, cuma gantikan laici tu dgn fruit coktail ya.. bahan2 utk kuah tu yg lain2nya boleh guna sama cam dlm resipi.

2 comments:

  1. saba, kalau org lelah jgn bg makan sejuk2.. kena banyak minum air suam panas2 sket.. pisang, benda2 yg sifatnya sejuk kena elakkan.. jgn ada bela binatang berbulu dlm rumah, carpet kena gulung dan simpan.. kalau ada minyak gosok yg panas cuba sapu dan gosok2 sket dada dan belakang dia ya.. semoga suami saba segera sembuh

    eh.. mekasih sudi cuba puding tauhu.. :)

    ReplyDelete
  2. K.Nor

    mekasih bebyk yerr kak norr diatas semua info2 tuh..insyaallahh semua bnd tuh dah kene sorok dan elakkan dah...so lepas kene bercuti dr memuding..hehhee...
    minyak panas mmg selalu gosok kt dada die...skg dalm cuace panas gini kene laa bersabo sikit xleh pasang aircond selalu sgt...berkipas pon xpelaa...asal die sembuh cepat..nasib jepon tgh cuti seminggu..kalo xkesian die..

    same2 kak nor...mmg sedap giler resepi kak nor nih..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...