Friday, August 5, 2011

Sardin Kicap Bercili

Assalamualaikum wbt...sebelom kite out kejap....kite nk tayang menu semalam yer...++ utk sahur sekali..kite ni bukan laa peminta sardin yg TEGAR okey..tp bile dah jd bujang mood masak pon simple2 jela..janji masak dan makan kan...nk masak lauk yg dasyhat2 pon makan sorg...xhabis pok kepala sendri kan..maka masak laa sardin bile buat mcnih..alahaiii xcukup laaa plak......rugi2....sedap...biase saba xpernah makan nasi dgn sardin tau...dgn laki kite ni lg la....boleh kire bpe kali makan sardin..huhuh...
ok layan resepi yer..kite amik resepi ni dr umah kak dayangjack..halalkan resepinyerr er kak..

Sardin Kicap Bercili
Source: Kak Dayangjack

Bahan-bahan :

1 tin besar sardin
1 labu bawang besar (dimayang)
2 biji bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dicincang)
2 sb cili kisar
3 biji cili padi (diketuk)
1 sudu makan kicap pekat
2 -3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
1 biji cili merah (dihiris)
garam dan gula secukupnya
2 helai daun limau purut
1 biji tomato (dibelah 4)


Cara-cara :
# Tumis bawang2 hingga perang. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.
# Masukkan kicap pekat, cili padi, daun limau purut dan cili merah. Kacau rata2. Masukkan sedikit air.
# Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa. Barulah dimasukkan sardin. Kacau perlahan2 dan biarkan mendidih seketika.
# Akhir sekali masukkan jus limau dan tomato.
# Boleh tambah air jika perlu.
# Hidangkan setelah masak


menu makan sorg...gilerrr tamak kan..tp utk sahur sekali laaa hihiihih








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...