pasal balik plak..tiket saba sbny 10hb..tup tup dpt info dr kaisha ottosan kene balik pd 14hb...waduh...dala saba da xle nk tiket tukar sbb da hull...tiket yg ade pon regenyee 83,000 yen..ohh i xmo membazir ok..nk balik aje kene byr smpi 3k lebih...maka kene laa tgu waiting list kot2 ade yg sudi nk tukar tiket..boleh laa balik same2...yg lg pening sbny pd 10hb...ari saba balik tuh..ari mover nk dtg amik brg ...so mcne tuh....dah bace ni pon rs pening2 tuh kan....saba ni lg laa pening...booohooo...
KUAH YONG TAU FUResepi Asal: MINAMI MyR
sumber : Ika@Arah & K.Nor
Bahan:10 tangkai cili kering>>Yg ni kita lebihkan
gula melaka atau kurozato >>yg ni anggaran kita 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dah dihancurkan
bijan goreng
gula(kalau kurang manis) >>Lebih kurang 1/2 sudu besar
1 s.k garam
3 cm belacan >>Belacan ni kita blend sekali dgn lada kering yg dah digoreng td
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air >>yg ni terpulang
sedikit ajinomoto ~ k.nor tak letak
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
Untuk kuah sup pulak kita guna resepi yg biasa kita gunakan, resepi dr sorang kawan cina kita kat sini :-)
KUAH SUP
Resepi Asal : Arah
sumber : kak nor secubit garam
Bahan:
1000ml air
15 ekor ikan bilis siang bersih buang kepala sume
5 atau 6 ulas bwg putih tak yah kopek kulit, basuh..
1 labu bwg sederhana besar
Leek tak masukkan pun tak pe
Kicap cair
Garam
Gula
Secubit atau 2 cubit stok ayam
Lada sulah
Cara:Rebus ikan bilis, bwg segala bwg td hingga mendidih... agak2 dah lama sikit.. tapis dan ambik airnyer.. Kemudian masukkan kembali kedalam periuk td dan tambah dgn kicap cair, garam, gula dgn stok ayam td, perasakan mengikut selera masing2..
Boleh digunakan untuk celur bhn2 yong tau fu di atas tadi atau dgn wantan :-)
Boleh digunakan untuk celur bhn2 yong tau fu di atas tadi atau dgn wantan :-)
kangkung sini x der la plak....
ReplyDeleteni pow recipe yg asyik ai hold...nak buat ker tak ngeee
Lady Ayu..
ReplyDeletekak ayu kt kagawa skg dah byk tanam kangkung....diorg da jatuh cintan dgn kangkung dah skg hehe...buat tuh wajib...leh lepas rindu kt malaya ehehe
saba...apa yg penting??? kerjaaa samaaa...hehehe
ReplyDeletechills saba..kalau dekat akak dah tolong sama2x pening ngan saba...hehehe
Umie..
ReplyDeletehehehe yupp ape yg penting kerjasaammmmaaaa...wonderpet...wonderpet..hehe
akak mai jela tulun kite...nnih..dah separa mereng pon ade rsenyee skg hhehehe
saba akak dah buat.. tapi tak sompat nak entry hahaha.. menjejes air liur ni tg hahahah
ReplyDeleteJuwita Jamaludin
ReplyDeletekak ita..heheheh same laa kite..byk yg xsempat nk snap2..gara2 ujan la..kamera habis bateri la..ni pon gabar cincai sbb dah lepas waktu bukak pose..