Friday, August 5, 2011

Roti Gulung Sardin / Sardin Roll

Assalamualaikum wbt....aduhh feenattt dah nk pk nk ckp ape nih...ni menu smlm kite..haha..xdak kuih muih kite buat sardin roll ni aje la.ni pon sbb smslm makan nasi berbuke lauk sardin ..maka amik sikit sardin tuh utk buat roll ni....sedap....pedas2 gitu..hihi..resepi ni kite amik dr Buku Kompilasi Hidangan Roti Alaf 21 selenggaraan Atikah Abd Halim..layan k..

Roti Gulung Sardin
Source: Buku Kompilasi Hidangan Roti Alaf 21

Bahan - bahan:
12 keping roti putih - dibuang kulitnya | saba pakai 3 keping aje
1 sudu telur| dipukul
minyak utk menggoreng
sos cili | utk hidangan

Bahan Inti:
230 gm sardin bersos tomato | ditos dan dilecek
2 sudu makan sos cili
1 biji bawang besar | saba pakai 1/2 aje dihiris nipis
2 tangkai daun bawang | saba pakai saleri
garam & serbul lada hitam secukup rasa

Cara Membuat:
# Campurkan semua bahan inti hingga rata.Ketepikan
# Kukus roti selama 1 minit. Canai roti supaya leper
# Sudukan inti di atasnya dan gulung kemas
# Sapukan Pelekat dihujungnya supaya melekat
# Celup dengan telur dan goreng dgn minyak yg panas.Sedia utk dihidangkan.

2 comments:

  1. amboi, gambo makin mengancam nampak??apakah rahsianye?? <---- ceee, buat2x tanya plak kan? hehehe

    ReplyDelete
  2. Umie..

    hahahaah haa buat2 tny plak kan..ni ari2 mengetest mcne nk gune...mmg bute betol laa kite bab2 nk amik gambo nih....hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...