Friday, August 5, 2011

Hokkien Mee Penang / Penang Hokkien Mee

Assalamualaikum wbt..Salam Ramadhan....Salam Jumaat semua..arini jumaat pertama di bulan Ramadhan...smg beroleh keberkatan la yer..arini ari ke 3 saba jd 'bujang tra tang tang' ohh tidakkk bujang sbb kene tinggal okey...ottosan smlm xcall2 mayb sbb xdek line n die ckp gelombang kuat mungkin taufan yg dtg kt okinawa kesanye laut bergelore aje..bini ni ape lg...xle laa tido..niat td nk update n3 awal..tp smlm xtido...tido pon kejap aje..semua tergendala...arini igt nk kuar selepas 3 ari bertapa dlm umah..tanah pon xjejak..ohhh tidakkk itu bukan saba ok..saba ni jenis wajib tgh umah tgk pokok br badan jd fresh...huhuh..plan arini nk p cari adiah birthday ottosan 11hb nih..blurrr nk beli aidah ape...sape2 leh bg idea tak?
ok berbalik kpd menu kt atas tuh....kalonk tau saba mmg hantu mee tau..saba lg suke makan mee dr nasi..hehee...jgn terkejut...menu atas tuh menu iftar utk org bujang...sedap giler......xtau nk ckp cmne..ade rs udang ni mmg suke giler  laa...even tau lepas tuh musti sok sek sok sek resdung nye pasal hehee.ok layan resepi yer..kpd athirah myresepi halalkan resepinyerr yer...kalo nk lg detail leh tgk SINI, KOCHIRA jgk yer...

Hokkien Mee Penang
Source:Athirah ~ myresepi
Source 2: RasaMalaysia

Bahan-bahan:
2 bungkus mee kuning

bahan untuk campurkan didlm mee: tauge sayur kangkong beli dlm seikat
bawang goreng
telur 4 biji (rebus)
1kg udang sederhana (kopek asingkan isi dan kulit)
4 ulas bawang putih(ketuk-ketukan)
4 biji bawang besar (kisarkan)
1 senduk cili kisar (terpulang pada masing2 kalau nak pedas..
gula batu sedikit..
tauge
seikat sayur kangkong
bawang goreng
4 biji telur rebus


Cara-cara
# Asingkan udang dari kulit.cucikan kulit tersebut dan direbus.air jangan dibuang..
ambil kulit yg direbus tadi kisarkan dgn sedikit air..kisar sampai hancur..
# Panaskan minyak,tumiskan cili kisar tadi sehingga pecah minyak dan masukkan sekali bwg putih td..lepas itu baru masukkan bawang merah kisar..kalu tak nak masukkan bwg merah pun boleh gak tp kalau masukkan baru rasa power sikit..
# Bila dan pecah minyak barulah dimasukkan kulit udang yg dikisar tadi...bagi bau ea naik dan masukkan air rebusan td dan tambah sedikit air biasa mengikut kepekatan yg diingini ..selalunya hokkien mee nih tak cair tak pekat,,tp kalau u all nak ea pekat masukkan sedikit bancuhan tpg jagung...
# Akhir sekali masukan gula secukupnya..terpulanglah kalo nak manis ke tak hokkien mee nih mesti ada rasa manis sikit..masukkan lah garam dan pak ajinomoto...petua kalo nak hokkien mee nih sedap masukkan gula batu dalam seketul sederhana kecik kalo nak hirup ea masa tarik tu ssyrrrruuuup baru rasa power gilerrrrr... tentu u all tertanya isi udang nak buat ape..ok isi nya kita tumiskan dgn sedikit miyak sehingga kemerahan dan asingkan.air tumis tu td boleh dimasukkan kedalam kuah tadi..... kuah pun siap..celurlah mee.sayur kangkong...seperti bisa....telur pun kena rebus..


SAMBAL UNTUK MAKANNYA PULAK: tumis cili kisar dan masukkan sikit kicap cair dan aji... sambal ini untuk diletakkan didlm mee yg nak dimakan nanti... selamat mencuba..
 
 

2 comments:

  1. Salam saba..nmpk sedap sgt mee tuh..yg ni mmg xpenah buat,nnt kot roh eajin dah meresap kat badan ni nk cube gakla..

    ReplyDelete
  2. Kamalia..

    wslm kak lia....sedapp mee nih....ade rs udang perghhh leh bengkak idung kalo mcm kite yg ade resdung nihh hehe..roh rajin musti ade tuh...jgn isau...selamat berpantang yerr

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...