Thursday, August 4, 2011

Puding Berkuah Kastard



sile abaikan gambar yg xdek kuah kastardnyeee ni yerk......xsempat nk snap dulu dah habis tetamu makan..huhuhuh


 Assalamualaikum wbt..salam ramadhan semua...ini pon saba nk tayang menu iftar arituh..tp sory bebyak..picture tuh xsempat nk snap yg ade kuah kastardnyee sekali....almaklumlah kan..bile dah buat manyak2 jenis xcukup tangan nk masak lg, nk kemas lg, nk susun2 pinggan lg, maka ade laa tercicir tuh...salah satunyee yg ini..kuahnyee xsempat nk snap sbb dah habsi dulu....tp xpelah kan..asal mencube jgk resepi nih...
nnti saba buat lg..saba show balik yer....ok layan resepinye yer...thank kpd missima myresepi diatas resepi yg seda nih...

Puding Berkuah Kastard
Source: missima ~ myresepi

>Bahan Membuat Kastard

1 cawan tepung kastard
1/2 sudu kecil garam
5 cawan air
1 sudu besar susu pekat


>Bahan Kuah kastard
1 tin susu cair IDEAL
4 senduk gula
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
1 tin air
Buah-buah tin, nata d coco, nenas tin


Cara-cara
# Masukkan 1 cawan tepung kastard ke dalam periuk yang besar. Masukkan 5 cawan air. Kacau dulu supaya tepung & air sebati.
# Hidupkan api sederhana besar. Masukkan 1 sudu kecil garam & 1 sudu besar susu pekat.
# Kacau sentiasa supaya tepung tidak bergentel & masak rata. Matikan api bila kastard telah masak.
# Angkat & tuang ke dalam bekas acuan & loyang. Kemudian sejukkan. Masukkan ke dalam pei sejuk.
# Untuk kuah. Masukkan semua bahan ke dalam periuk & renihkan kuah sehingga mendidih. Matikan api dan sejukkan.
# Masa nak makan letakkan puding kastard, tuangkan kuah puding & letakkan beberapa ketul ais. Letakkan juga buah-buahan tin, nata d coco & nenas tin.
# Sedia untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...