resepi niii kite tgk kt umah kak ika...aduhh kak ika...terliur jgn ckp la...basah keyborad meja segala...tensen mak..maka smlm kite buat laa jgk even byk keje hihi...kpd akak2 sekaliann izin kopepes resepinyerr yer...kite folo semua mcm kak ika buat hehee...
MURTABAK INTI DAGING
Untuk Kulit Resepi Asal : NICEGHOST FNR >>yg ini tak de link kalau ada tolong bg tahu ya :-)
Sumber: KAK HANA
Sumber Saba : Kak Ika Ijayuji
Bahan-bahan
- 3 cawan tepung gadum
- 1 hingga 1 1/2 cawan air>>untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn
- 1 sudu besar marjerin>>yg ni kita gantikan shortening
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 sudu besar minyak masak
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais
Untuk Inti Daging
Resepi Asal: MURTABAK SEGERA MINAMI MyR
Bahan-bahan ( 6 keping )
- 100 g daging cincang
- 2 biji ubi kentang>>Yg ni kita kurangkan kepada 1 biji dan lebihkan daging cincang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup
- minyak
- 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
- kulit popia
- 2 biji telur
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
- apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
- pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati
- ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. >>yg ni guna kulit roti canai, canai mcm biasa
- cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.>>bungkus mcm biasa juga nak buat murtabak tuuu :D
Sweet Sour Sauce
Ingredients
Ingredients
- 2-3 shallot-sliced thinly
- 1/2 cup of vinegar or lime juice
- 1 cup or warm water
- 2 tbspn of sugar
- a pinch of salt
- red colour
Get everything in a bowl and mix till sugar dissolve.
No comments:
Post a Comment