Thursday, August 11, 2011

Kek Lapis Pelangi

Assalamualaikum wbt...salam ramadhan semua yer...nk kene update laju2..sbb tuan rumah sgt22 busy,..arini hari jadi ottosan so byk kirije nk kene selesaikan.bkn setakat masak2 nk surprise kt die...aduhaii byk.....kirije...adiah..opssss cite psl adiah...adiah awal2 da beli...tahun ni mmg blur giler nk bg adiah ape..so tahun ni bg special kt die..bg adiah tukarkan cermin mata baru...aduiii kopakkk omakkkkkk nak.......xpelaa fulus melayang pon tp ikhlas dr isteri utk suami...hihih..ok layan resepi kek ni dulu yer...resepi ni sbny dr bukuvariasi kek lapis....versi asal kek lapis buah - buahan tp saba tokok tambah jd kek lapis pelangi..sbny pernah belajar kek lapis mase cooking class...kek lapis gelombang namanyaa tp rupe pelangi..cume kertas resepi tuh tertinggal kt malaysia...yg bestnyee saba gune resepi kek buah buahan niii tukar jd kek pelangi ok...mtk ampun tuan resepi  patik xdak niat nk menderhaka..huhuh
Kek Lapis Pelangi
Resepi asal: Kek lapis buah buahan ~ buku variasi kek lapis

Bahan bahan:
Bahan A
250 gm mentega
5 sudu susu pekat

Bahan B
150 gm tepung hong kong | saba pakai tepung kek
130 gm gula kastor
60 gm horlicks
10 gm ovallete
5 biji telur
1/2 sudu serbuk penaik

Bahan C
pewarna kuning + perisa mango
pewarna merah + perisa strawberry
pewarna hijau + perisa pandan
pewarna ungu + perisa keladi
pewarna coklat + coklat emulco


Cara Memasak:
Bahan A:
satukan mentega dan susu pekar manis pukul sehingga kembang dan berkrim

Bahan B
satukan telur, gula kastor dan ovallete dalam mangkuk adunan. Pukul dgn kelajuan tinggi selama 10 minit dan kembang putih

# Masukkan tepung, serbuk penaik dan digaul rata. Kemudian masukkan horlicks. Sebatikan sehingga rata
# Satukan adunan tepung dan mentega tadi. Gaul sehingga sebati
# Bahagikan adunan kepada 5 bahagian kemudian masukkan pewarna dan perasa mengikut warna masing2
# Tuangkan satu senduk ke dalam loyang 7x7. Bakar di atas api atas dan bawah dahulu. (Lapiskan loyang dgn kertas dahulu)
# Selepas siap satu layer...keluarkan dr oven..sebelom layerkan lapisan ke dua..harus di sapu dgn (mentege+susupekat)
# Layerkan kek lapis etersebut mengikut urutan dan mengikut kesukaan.
# Selepas selesai layer terakhir...tutup tin pembakar dengan kertas aluminium utk mengelakkan kek menjadi hitam.Bakar keseluruhan kek selama 15 minit.




4 comments:

  1. kek lapis mmg sedap! tp nak melapis tu kene rajin. :)

    ReplyDelete
  2. Asmara.

    betol tuh kak as....rs nk patah pinggan pon ade berdiri...

    ReplyDelete
  3. saba.. cantikkkkk.. akak bagi markah tinggi ni.. lawa sangat colournya tu pun menarik saba gambar no satu tu cantik hanya amibil gambar tempat cerah sikit baru timbul... lawa2

    ReplyDelete
  4. Juwita Jamaluddin...

    hehe mekasih yer kak.....ni xreti lg nk gune si nikon tuh...main snap aje..sbb isau kalo lambat snap musti da licin pinggan...xsempat laa nk deco2 hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...