Thursday, August 25, 2011

Ikan Tempra Nyonya

Assalamualikum wbt..arini br dpt bersiaran...td sibuk kemaskan brg2 sikit2...lame2 jd bukit laa kan..dah feeenatt kite rest dgn menatap wajah ikan ni kejap....uhuhuhu br nk update padahal dah lame buat nih..

ok saba nk update laju2 arini..masih manyak kirije...nk mengukis arini tergendala br terigt stok tepung jagung dah habis...keciwe...kalo dah siap awal2 igt soonang laa hati mak..adoii saba jela..resepi ikan ni saba godek kt umah kak diana...oohooooo gilerrr sedap.....mule2 bile tgk resepi kene ltk asam jawa..mcm xyakin suami kite akan makan ke x..last22 die laa paling byk kan...sedap katenyee..hehe..saba rs 2 thumbs up utk resepi nih...kesedapan die mayb tang bawang yg digoreng kot..sbb lak nii wangii betull....jepon lalu pon kene toleh kepala 2x hehhe...kpd kak diana mtk halalkan resepinyerrr yer...

Ikan Tempra Nyonya
Source: Kak Diana

Bhn²
4 ekor ikan selar atau ikan kembung _ d bersihkan
Daun bawang
Garam
Gula
Asam jawa
Air secukup kegunaan
Minyak
Perencah pati ayam / Kiub pati ayam ( Nie Diana tambah )_ Tak bubuh pun tak apa

Bhn² A ( D goreng garing )
12 ulas bawang merah _ d hiris
12 ulas bawang putih _ d hiris

Bhn² B
5 - 8 biji cili padi
3 batang serai _ d titik
2 biji cili merah _ d potong menyerong

Cara²
  1. Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa.. Goreng d dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing.. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bhn² B sehingga wangi.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih bolehlah d masukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit d atas api kecil.
  5. Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
  6. Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng d atas ikan. Taburkan daun bawang juga.

9 comments:

  1. Assalamualaikum sabariah...
    terima kasih kerana sudi cuba resipi nie... suka sgt dgr sabariah suka kat resipi nie... Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. Wslm kak diana.....aahh sgt22 sedap....sy tgu ikan sesuai kalo ade nk buat lagik...licin berkilat pinggan hubby sy makan....tq for the recipe yer..

    ReplyDelete
  3. k.e-na suka mkn ikan..tak kira lah masak camna pun...klu yg ada asam jawa gini lg sukerrrr!

    ReplyDelete
  4. Lovely Kitchen

    kak ena hihi kita serupaa...lagik2 kite ni kan org kemaman....kuat makan ikangg ehhee..sedap tau nihh wajib cube..

    ReplyDelete
  5. Lady Ayu..

    kak ayuu sedapp gilerr ni tauu wajib cube...kite balik 15hb 9 nih..xlame dahh..tp rs mcm xmo balik lahhh..hati masih di japan..

    ReplyDelete
  6. uishhh mmg menyelerakan, pos ler cikit kat cini wuwuwu....

    ReplyDelete
  7. salam saba.. sedapkan resepi ni .. akak dah buat 2 kali..suka sangat dengan resepi ni tak jemu makan

    ReplyDelete
  8. x per dah masuk dlm list
    but not today la buat sbb ikan x der kat umah nak kuar ujan plak...
    uwaaaa bestnyer dah nk blk :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...