Friday, August 12, 2011

Tori No Karaage / Japanese Style Fried Chicken



Assalamualaikum wbt.salam ramadhan semua...kembali bersiaran yer...arini kapal kuar awal hikhik..yelaa nk update awal sikit arini sbb ade byk xtvt nk settlekan...smlm sempene sambut hari jadi...kite beradu awal sbb kekenyangan dan kepenatan...waduh..atsui ne..(panasnyee) kt japan skg...da peak summer nii makin menjadi2 panasnye...semua duk ckp psl atsui..xkire laa chanel tv mane pon..siap ade perbincangan knp jd panas???? hahaha..biase laa japan kan..bagus jgk br laa kite ni fhm knp jd panas ke ape ke..kalo tak tau nk ngeluh panas aje..
ok stop cite psl panas kite cite pasal makanan plak...menu2 yg saba update berderet ni..semua menu tertunggak..bukan ape...saba xsempat nk edit picture manyak2 due tuh siapkan surprise utk ottosan ni..alhamdulillahh semua ok..dan ottosan happy..
"ureshiii ne okaasan........."..kata ottosan ..bini pon kembang...ok layan resepi yer...tori no karaage...kalo nk makan kt jepon ni sure laa xle nk makan kan...ayam xsembelih...kalo tgk terliur maka kene laa buat sndri...resepi?? oh....dr kitab jepon la...buku traditional japanese recipe book....ok layan...

Tori No Karaage / Japanese Style Fried Chicken
Source: Traditional Japanese Recipe Book

Bahan-bahan:
2 chicken thighs BONELESS
12 gm shishito sweet green peppers
1/2 lemon
50 ml syouyu
1 tbsp gula
1 tsbp bawang putih | chopped
1 inchi halia | diparut
minyak utk menggoreng
sedikit garamsedikit katakuri ko | saba pakai tepung beras ...kalo xdak..tepung kfc pon ok..

Cara Memasak:
# Ayam dipotong dadu dan dibersihkan.
# Rendamkan ke dalam campuran syouyu, garam,gula,green peppers,bawang putih, dan halia selama 30 minit
# Kemudian gaul ayam dengan tepung dan goreng dengan minyak yg panas hingga kekuningan atau masak.Angkat dan toskan. Ketepikan
# Sedia dihidangkan...semasa nak makan bru perahkan lemon.

ni laa kitab jepon tuhh
ade step by step..in nihonggo dan eigo
tori no karaage section

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...