Thursday, August 4, 2011

Rich Chocolate Ice Cream

Assalamualikum wbt..mata dah mule ngantuk laa plak..time tgh semangat giler nk update blog nih..adehh...td br bpe minit ottosan kite call..aduhaii laki bini mmg hati tisu lah...xleh duk jauh...even ottosan naik kapal main laut jepon ni jek pon...hny smpi laut matsuyama...tp dah name suami isteri kan...musti laa rindu rinduan nak2 time pose nih...saba plak mmg manje dgn ottosan...adoii bile ottosan xdak...kosong jekk rase....nanges jelaa time ckp..huuhuh...
ok stop ckp feeling2 nih..kite ckp psl aiskrim plak..hihiih...saba buat ni mgu lepas...atas permintaan ottosan jgk sbb die nk sgt2 makan bnd2 yg bercoklat..die mmg hantu coklat sbny....dah dpt aiskrim nih...xtahu nk ckp la..diam xterkata die.....syok melayan aiskrim...maklumlah kan..time panas2 gini musti cr aiskrim...tp pose ni xsyok sgt la kan...kut2 terngap disiang hari xpasai...
ok layan resepi lak yer..saba amik resepi ni kt umah kak rose jintanmanis..sedap giler...mmg betol2 rich chocolate la...halalkan resepinye yerr kak..

Rich Chocolate Ice Cream
Sumber Asal: ( Sumber resepi dari buku masakan Chocolate Katherine Edelston)
Source Saba: Kak Ros Jintanmanis

Bahan-bahan:
400ml whipping cream

100gram coklat masakan | saba lebihkan 250gm sbb nk lebih rs coklat atas permintaan ottosan
2 sudu besar serbuk koko@ 2 sudu kecil coklat emulco
1/2 cawan gula
2 biji telur
2 biji kuning telur
50ml susu segar


Cara-caranya
1. Potong kecil-kecil coklat masakan, jika menggunakan serbuk koko, campurkan sedikit air panas supaya menjadi pes, di dalam periuk masukkan 50ml susu segar dan 50ml whipping cream bersama coklat masakan serta pes koko, biarkan coklat larut dan ketepikan, pastikan api yang digunakan perlahan dan haruslah sentiasa dikacau. Setelah semuanya larut dan sebati, tutup api dan ketepikan.
2. Kemudian di dalam bekas lain, satukan telur dan kuning telur serta gula, pukul sedikit menggunakan hand whisker, satukan bancuhan coklat cair tadi dan kacau sebati, selepas itu, panaskan air didalam periuk dan masak menggunakan cara double boiler, kacau sehingga adunan menjadi pekat. tutup api dan sejukkan sebentar.
3. Di dalam mangkuk adunan pukul baki whipping cream sehingga creamy dan kental, akhir sekali satukan adunan coklat dan kacau hingga semuanya sebati, sejukkan di bahagian freezer peti ais sekurang-kurangnya 4 jam atau semalam. Sedia untuk dinikmati bersama sos coklat dan badam cincang. Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...