Wednesday, August 3, 2011

Daging Grill Pedas

Assalamualaikum wbt..bersambung lagi n3 yer...jgn muntah sudah laa ehh....hehe...mentang2 cik abg xdek...laju jekk tangan ni dapat naip..kalo x...taip sikit stop..taip sikit stop...tp dalam hati rindu laa plak..huhuhuh layan resepi yg tersangat laa best nih....xtahu nk cite mcne...sbb resepi daing ni mmg kene selere kite dgn ottosan...tp sorry laa daging kite agak geseng sikit gara2 terlebih kicap dan syok melayan call..aduhai rase nasib baik ok....kalo x..nangeh laa kite...penat duk grilll jd hitam plak kan...arituh saba buat daging grill pedas ni makan dgn nasi goreng tomyam...mmg seyes masuk...dua2 ala2 thai gitu kan....mule2 igt mcm xmasuk sbb selalu makan nasi goreng dgn ayam kfc ke ape kan..sekali daging grill ni mmg meletoppp la...hihih...kepada kak nor secubit garam..tenkiu byk2 yerrr for this recipe....halalkan kite kopipes kt sini tau.......kan kite ckp..kalo masuk umah kak nor adeee jek habuan nk bwk balik...salah satu ni die..hihihiihih..layan yer..


Daging Grill Pedas
Source: Kak nor Secubit Garam


Bahan - bahan:
250gm daging batang pinang
1 sudu besar kicap
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam yg ditumbuk

# Gaulkan semua bahan dan perap selama 30 minit.
# Kemudian gril dlm oven atau frying pan hingga masak.
# Hiris daging nipis2 dan ketepikan.

5 ulas bawang merah ~ dihiris halus
daun pasli/daun saderi ~ dihiris
daun bawang ~ dihiris
1/2 cawan daun pudina ~ dicarik
2 sudu besar gula
2 sudu besar sos ikan
2 1/2 sudu besar air limau nipis
cili padi (ikut kepedasan) ~ diketuk dan dihiris # resipi asal letak serbuk cili kasar

# Masukkan kesemua bahan dalam sebuah bekas dan gaul sebati.
# Masukkan pula daging yg dah dihiris nipis2 td dan gaul hingga mesra.
# Rasa lah, biar ada pedas, manis, masam dan masin.
# nak lagi sedap, masak daging yg ada lemak2 skit. Tp kena ingat guna daging batang pinang aje ya, supaya cepat masak.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...