Assalamualaikum wbt....ohayou....selamat pagi semua....salam hari khamis buat semua pengunjung shiawase..hehhe..br aje dpt menaip...almaklumlah...mak buyung makin lame makin termengah2 buat keje..tp alhamdulillah masih diberi kesempatan nk share resepi kan..
arini kite xmo lee ckp byk...keje masih menggunung menanti kite...bukit baju ade nk kene tarah, iron baju jgn ckp la...pk nk masak ape lg...adoyaiii nk merepek2 dlm blog ni mcm da kene kurangkan sikit dah..ni komen dan bw pon masih ditunda2 lg...biasenye arini isnin dan khamis cleaner dtg kemas umah..so slunye keje slu terbantot..yela kan...die nk kemas dapo..dan2 nk masak die dtg kemas musti laa xsyok kan..ermm ok la...arini saba nk share resepi smlm...kite buat swiss roll tau....hahah tetibe jd rajin plak...kite igt lg...kelas baking pertama kite attend mase zaman anak dara dulu..kite blaja buat swiss roll..berkobar2 balik umah...ari2 buat swiss roll..makan laa swiss roll family kite nii smpi nk muntah...bile lame da xbuat...skill pon da tarak...uhhuh...arini kite tayang strawberry tiramisu swiss roll..hua hua hua...saje nk perbaih strawberry yg byk gile...dgn nk habihkan mascarpone cheese yg dan nk expired bulan depan...haaii bertambah laa lagik lemak2 tepu ni..tp bkn kite yer...en somi laa..kite ni tukang buat aje...die tukang makan hehee...ok kali ni..resepi swiss roll kite rujuk kt umah kak wan...tp filling die kite buat tiramisu punye...ok jom layan jom..
Strawberry Tiramisu Swiss Roll
Source: Kak Wan ~ Citarasawan
Untuk Swiss Roll:
Bahan A
3 biji kuning telur
75 gm gula halus.
50 ml air.
40 ml minyak jagung.
80 gm tepung gandum -ayak.
1 tsp esen vanila.
Bahan B
3 biji putih telur.
2 tsp gula halus.
1/2 tsp cream of tartar.
Untuk Hiasan:
Pewarna pink & hijau. ( untuk mencorakkan swiss roll)
Coklat umulco dan lidi.(tak letak)
50 ml air.
40 ml minyak jagung.
80 gm tepung gandum -ayak.
1 tsp esen vanila.
Bahan B
3 biji putih telur.
2 tsp gula halus.
1/2 tsp cream of tartar.
Untuk Hiasan:
Pewarna pink & hijau. ( untuk mencorakkan swiss roll)
Coklat umulco dan lidi.(tak letak)
Untuk Filling:
250 gm mascarpone cheese
150 gm whipping cream | dr peti sejuk
20 gm gula
Cara-caranya:
Untuk Swiss roll: Pukul B hingga kembang dan bertanduk.
Pukul kuning telur dan gula sehingga kembang.Masukkan minyak dan air serta tepung dan pukul sehingga kembang .Pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan kental.
Kaup baik dengan B hingga rata.
Ketepikan 2 1/2 tbsp untuk warna pink dan 2 1/2 tbsp untuk di warnakan hijau.
Masukkan kedua dua kedalam dua piping beg .
Alaskan dulang dengan kertas dan bentukkan buah strawberi seperti gambar diatas dan bakar selama 1 minit dengan kepanasan oven 170 darjah celcius.
Tuang baki adunan keatas kek bentuk strawberi tadi dan ratakan.Bakar hingga masak.
Sejukkan kek sekejap kemudian buang kertas alas yang asal dan ganti dengan yang lebih besar agar senang untuk menggulungnya nanti.
Untuk Filling:
Putar Whipping cream sehingga kental. Kemudian masukkan mascarpone cheese dan gula. Putar lagi sehingga sebati dan kental.
Setelah siap, sapukan pada permukaan swiss roll dan atur buah strawberry yg telah dipotong kecil. Kemudian gulung dgn cermat.
** Cara kita : Kita gulung dgn menggunakan kertas alas yg besar dan alas tikar sushi untuk lebih senang digulung.
Setelah siap, sejukkan swiss roll di dalam peti dan sedia untuk dihidangkan.
Aslmkum Sabar.lembut sroll Sabar ni....letak filing cheese.straw...yummmy...
ReplyDeleteakakpun ada print resepi K1 ni tp dok bertangguh nak buat...kena tunggu mood baking menjelma...hi..
Mamasya..
ReplyDeletewslm mamasya...heheh ltk filling tuh saje nk perabih stok..kalo x rugi bg free kt cik tong..hehee...haa da print cepat2 buat tua...kite ni pon strawberry byk ni semua dr cairo hehehe
wah SSR tp dh ubah sikit yer...kreatippp...cantik la gulungan swiss roll tu...QH xgeti...klau gulung mesti leper xbulat mcmtu...jelesnya...
ReplyDeleteQasey Honey..
ReplyDeleteheheh saje nk perabih cheese..tp kalo kt jepon yg tiramisu gini lg femes dr whiiping tuhh hehehekite gulung pki tikar sushi br jd bulat..
salam sab.. akak pun dah buat swiss roll tapi x publish kat blog tak sompat.. hihihihihi.. sedapkan tambah saba dah ubah tentu lagi sedap
ReplyDeletesalam saba tadi dah komen tapi tak tahu adake tak.. akak pun dah buat swiss roll ni sedapkan.tapi x post lat blog pun. tambah saba dah ubah sikit2 tentu lagi sedap
ReplyDeleteSalam perkenalan saba...menarik betul gulungan tue...kemas je n bulat..asz samal la mcm kak QH..selalu leper jer..hehe
ReplyDeletewahhh rajinnya sabar..kita tahap kesabaran tak cukup tinggi nak buat kek ni...kalau ada org jual nak beli je...ahhahahha
ReplyDelete