Sunday, May 15, 2011

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai

Assalamualaikum wbt..
sambal ni pon same...kite nk tayang jgk  haha...menu semalam makan same2 dgn masak lemak...alang2 da balik malaya ni kite bedal laa semua kan..kene balas dendam mane yg dah lame xdpt makan tuh..esp...PETAI nih...adeh mmg terangkat habis bile pekene dgn nasi panas dan masak lemak..lagi2 kalo buat pedas2 mmg kite suke ratah mctuh jek ikan bilis nih...hehe.....sile rujuk resepi kt bawah yer...sape2 nk menerai sile2kan....tp utk akak2 yg duk nihon tuh..sure kecur air liuq kan bile tgk sambal nih...hihih

Bahan -bahan:
200gm ikan bilis | dibelah dua, dibersihkan dan digoreng
3 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1.5cm halia *
1 batang serai *
150gm cili kering *
50gm petai | boleh tambah jika suka
garam
gula
minyak utk menumis secukupnya
bahan bertanda * dikisar halus / ditumbuk

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak
  2. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih dan sedikit kering
  3. Masukkan petai, gula, garam secukup rasa. Gaul rata.
  4. Masukkan ikan bilis tadi dan gaul rata.
  5. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
ok selamat mencube yer.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...