Kuih Lapis ni khas utk mak saba..hehe yela da lame x buat utk mak...lgpon mmg feveret die..kite ape lagi..kalo boleh ari2 nk buat kuih lapis....tp kang xpasal2 mak bosan plak...resepi yg simple semua dr buku aneka talam & kuih lapis tuh..ok sile rujuk resepi yer...
Bahan - bahan:
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir | saba kurangkan sikit sbb xsuke manis
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu teh garam
pewarna merah, hijau, ungu & kuning | saba pki pink, kuning & hijau shj...ikut suke lah yer
Cara Memasak:
- Gaulkan semua bahan hingga sebati . ( saba blender semua bahan ni sehingga halus)
- Tapiskan. Kemudian bahagikan adunan ini kpd 4 bhgn. (bergantung kpd berapa warna kite pakai yer)
- Masukkan pewarna, satu adunan warna hijau, satu adunan warna merah, satu adunan warna kuning, satu adunan warna merah ( bergantung kpd warna kite pki jgk)
- Masukkan satu sneduk adunan merah ke dalam lpyang dan kukus selama 5 minit ( bilih pilih nk pki warna mane dulu)
- Lapis warna berlainan ikut pilihan warna masing2 dan kukuslah selama 5 minit sehingga adunan tersebut habis.
- Ulangi proses tadi sehingga habis dan boleh lebihkan 15 minit utk proses mengukus yg terakhir.
- Sedia untuk dihidangkan .( Pastikan sudah sejuk barulah dipotong )
salam perkenalan saba. tergodanya tgk gmbr2 mknan dlm blog ni. btw br je terjmpa blog saba ni. kiter dh kenal saba tp senyap2 n dr jauh je. hubby kiter, latif same batch dgn hubby saba bdk jad. btw nihon dok kt mana? dh blk for good ke?
ReplyDeletewslm..
ReplyDeletehajimemashite...alamak betul ke idak nih...
ooo akak skodeng kiter yer..haha
oo kenal hubby...ok nnti kite tny bangpek kite tuh...kite duk kagawa ken...hubby belom back for good lg...kite ni 50-50 hehe sbb kite balik malaya dah habis visa...xtau lagi nk balik nihon lagi ke tak...masih blur2...mcm nk balik sbb mayb back for good bulan 6,7 or 9....tgh tgu result dr keisha..hehe..ehh akak duk mane plak...senang2 singgah la kagawa leh makan udon sedap.....hehehe