Thursday, May 5, 2011

KUIH TALAM GULA MERAH



Salam semua...adeh kite pening dgn blog nih...kawan2 kite ckp diorg xle view..tp kite da byk kali unprivatekan dah blog nih spy senang nk follow...mcne nk buat eh?? i need  help please.........
kite nk share 1 resepi kuih talam gula merah yg dicilok dr buku kuih talam...sory sgt2 sbb sangat2 la x cantik dek kerana pengukus kite buat hal...da penat da kite bajukan tudung die dgn kain...menggerutu jugak lerr jadiknye..tapi xpela...kite nk letak n share jgk resepi nih....ok..layan...

KUIH TALAM GULA MERAH

Bahan lapisan bawah:
* 2 sudu makan gula merah
* 2 sudu makan gula pasir
* 3 cawan air
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh kapur
> bahan bertanda * di masak & disejukkan

Cara membuat:
  1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang
  2. Gaul adunan dan tapiskan
  3. Tuangkan adunan dalam loyang dan kukusan selama 20 minit
  4. Apabila masak, cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.
Bahan lapisan atas:
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam

Cara membuat:
  1. Gaul dan tapiskan. Masak sedikit adunan ini atas api kecil sambil dikacau
  2. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak
  3. Sejukkan dahulu baru dipotong dan dihidangkan.

sorry laa rupe x cantik yer.....nnti saba try buat lagi..


tameshite onegaishimashu...:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...