Tuesday, May 17, 2011

Kuih Talam Pandan


Assalamualaikum wbt...kite hny dapat tayang resepi kuih talam jek arini menu lauk pauk xsempat nk snap...ayam percik dan sotong masam manis..sbb semua kelaparan...habis dibedal br terigt lupe nk snap...ok resepi mcm biase kuih talam dr buku aneka kuih talam tuh yer.....

Bahan Lapisan Bawah:
3 cawan santan
1 cawan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
sedikit jus pandan & pewarna hijau | saba blend daun pandan 5 helai dengan 1/2 cawan air...lg umphh baunye

Cara memasak:
  1. Gaul semua bahan sehingga sebati. Masukkan dalam periuk dan kacau sebentar di atas pai.
  2. Tuangkan adunan dalam loyang dan kukus sehingga masak selama 30 minit.
Bahan Lapisan Atas:
3 cawan santan + sedikit garam
1 cawan tepung beras

Cara Memasak:
  1. Gaul semua bahan hingga sebati dan tapiskan ke dalam periuk. Kacau sebentar di atas api.
  2. Cakarkan permukaan lapisan bawahn dengan garfu. Tuangkan adunan lapisan atas.
  3. Kukus selama 20minit sehingga masak..
mudah jek kan..ape lg...selamat mencube.....



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...