Wednesday, May 25, 2011

Sup Cendawan Tiram

sup cendawan tiram
Assalamualaikum wbt..kite sambung lg new n3 even masakan ni da basi dah..kite malas nk publish...ermm smlm plak tergendala lg sbb guruh berdentum2...so kene la tutup tenet lagik...adesh...saba jela..tp syukur la jugak Allah bg rahmat hujan time malam2 sbb siang sini teramatlah panas...mmg berasap berapi kepala..malam2 da hujan sejuk sikit..syok ler kite nk membute ye dak..
menu ni mgu lepas punyer..kite masak simple2 jek coz nk kurangkan makan makanan berlemak...eceli cendawan tiram feveret 1 family n wajib ade hari2..kalo xsup..goreng kfc...hhehe...ok layan resepi yer...kite culik dr myresepi mummy miriel izin kopipes disini yer....

Bahan-bahan

  • 300g cendawan tiram (dikoyak)
  • 100g udang @ cebisan isi ayam @sotong  | saba letak isi ayam
  • 1 pokok daun sup (dicincang)
  • 1 pokok daun bawang(dipotong pendek@cincang)
  • 2 cawan air untuk merebus
  • garam secukup rasa
  • serbuk perisa secukup rasa
  • 1 ulas bawang putih(dihiris)
  • 3 ulas bawang merah(dihiris)
  • 1/2 biji carrot  dipotong memanjang dan halus | ni saba tambah

Cara-cara

  1. basuh semua sayuran kemudian toskan
  2. panaskan minyak dan tumiskan bahan dihiris dan udang/ayam/sotong.tumis sehingga naik bau.
  3. masukan air sehingga mendidih.
  4. masukan cendawan tiram dan lobak merah.
  5. tambahkan garam an serbuk periksa secukupnya.biarkan sehingga mendidih semula.sedi untuk dihidangkan.
 ok selamat mencube dan menjamu selere yer...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...