Bahan - bahan :
Bahan A
3 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan serbuk koko
2 camca teh soda bikarbonat
3 camca teh baking powder
@ semua bahan A diayak bersama
3 cawan gula caster
4 biji telur A
1 tin susu cair
1 1/2 cawan air suam
2 cawan minyak
1 camca teh esen vanilla
Cara Memasak:
- Bahan A dan gula digaul rata
- Masukkan telur yg telah dipukul bersama susu cair ke dalam adunan 1
- Masukkan minyak dan kacau sehingga sebati (tidak berketul - ketul )
- Masukkan air suam dan vanilla
- Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit.
50 gm serbuk koko
125ml air
1 cawan susu cair
200gm gula
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh esen vanilla
2 biji kuning telur
60 gm tepung jagung
60gm mentega
Cara Memasak:
- Satukan semua bahan kecuali mentega ke dalam bekas secara " double boil ". Kacau sehingga pekat dan kemudian padamkan api.Selepas itu baru masukkan mentega sehingga sebati.
- Boleh lah dituangkan ke atas kek sbg toppingnyer...
Coklat Ganache
250 gm coklat masakan
250gm UHT Whipping cream
25gm sirap glukos
40gm mentega
Cara Memasak:
- Cairkan semua bahan sehingga sebati kemudian sedai untuk dituangkan ke atas kek..
No comments:
Post a Comment