Thursday, May 5, 2011

Pla Lui Suan @ Ikan Dalam Taman

Pla Lui Suan @ Ikan Dalam Taman
Source: secubitgaramnor67.blogspot.com ( kak nor )




sawadikap.....kap pung kap.....huhuh.....salam semua..n3 yg dah berkurun ni br nk masuk blog hehe..dek kerana saba buat ikan ni laa semua org (kwn2 ofis otto san) suke ejek saba dgn ikan dalam taman....diorg pon sbny terkezut tetibe saba ckp nama menu ikan dalam taman...adedeh....nasib diorg ckp sedap smpi licin pinggan....menu ni khas utk jamuan baca yasin sempena delivery kapal lepas...time kasih bebanyak kt kak nor kerana telah menggoda saba utk buat menu nih..eceli macam pernah tgk resepi ni dlm tv...tp saba tgk setgh jalan....so xsempat nk study ape bahan2 die....papeon layankan resepi n u should try tau...mmg x rugi...ok izinkan sy kopipes resepi ni yer kak nor.......hehehe...




hahha xnampka rupe ikan jepon nih..semak dgn bahan2...papeon saadaaapp....


IKAN DALAM TAMAN @ PLA LUI SUAN
1 ekor ikan siakap | saba gune ikan xtau name yg ade kt jepon nih tp isi mcm ikan siakap
1/2 caw tepung serbaguna  | saba pakai tepung kfc jek....
minyak utk menggoreng


Bersihkan dan keringkan.
Celup ikan dlm tepung serbaguna dan goreng hingga garing.
Toskan dan letak atas piring


------------------------------
Bahan2 Sos1/4 cawan bawang putih
1/4 cawan bawang merah
3 helai daun limau purut
2 sudu besar daun ketumbar yg dipotong
3 batang serai
3 - 5 bj cili api
3 sudu besar sos ikan
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar pes cili sangai


--------------------------------------------------


bahan2 yg telah digaul dgn pes cili sangai


PES CILI SANGAI

1 cawan udang kering
2 cawan barang putih
2 cawan bawang merah
1 cawan cili kering
1/4 cawan air asam jawa pekat
1/4 cawan gula melaka
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)


Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering. (K.Nor blend kesemuanya dlm food prosseser jer.. )
Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di atas dan selebihnya






cara2nya:


Hiris halus bawang merah, bawang putih, daun limau purut, serai dan cili api.
Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Curah bahan2 ni atas ikan yg dah siap digoreng td.
Boleh la dihidangkan..








** saba tabur sedikit nori di atas sambal tuh...saje2 tambah....

tameshite onegaishimashu....:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...