Monday, May 2, 2011

ayam halia black paper versi kagawa

assalamualaikum wbt....semua.....

alahaii dah bersawang da blog kite..tgk2 da masuk n3 utk mei...adedeh..sory bebyk....alhamdulilah kite skg da kt kemamang ganu......lepas visa tamat pd 23hb arituh...kite balik malaya 22hb...byk cite mase balik arituh sbny nk share tp......da berkulat dah cite tuh mcm maleh dah..eceli kite geram gak balik kali nih...flight dr kansai, osaka rosak n then kene turun kota kinabalu.....kt kk plak delay 5 jam...imagine biase balik smpi kul 5 msia....ni smpi 10 malam..dah delay...kene plak tukaq gate byk kali......pastu smpi2 kene tgu bagasi smpi 1 jam...sbb diorg konfius...kite sbny tompang flight ke kuching.....so merata2 la beg kite bejalan..tapi....leh plak org mas ni igt beg penumpang dr osaka-kl ni termasuk la kite, nk anta osaka balik....adooyai....nk hangin jgk mule2..tp saba jelaa....perot tgh lapa mase tuh...kang ade makan org plak kang....smpi plak da jmp FIL...keluar dr airport...tayar kete pecah..aduduhhh ape la malangnye nasib..byk betol dugaan...tp xpela...alhamdulillah da seminggu lebih dah pon kt malaya nih...tp malaya tersgt la panas......bkn nk mengada tp kite demam 3 ari.....arghh xtahann tau.........emm cukup2 la dgr kite bebel.....byk lg bnd nk cite nk kasik touchup balik blog nih.....
utk kali ni, kite nk share 1 resepi main hentam labu......tangan kite.....ikut sesedap rase jek,..asal konyang suami isteri...hubby ritu request nk makanan yg leh buang angin....so kite buat la ayam halia blackpaper nih...ok layankan resepi yer.....

ayam halia black paper versi kagawa
AYAM HALIA BLACK PAPER VERSI KAGAWA

300g ayam dipotong kecik ----lebih pon xpe
2 ulas bwg besar dihiris nipis
2 ulas bwg putih dihiris nipis
1 inci halia (saba hiris nipis dan tambahkan 1 1/2 inch sbb nk kasik buang angin)
3 sudu sos blackpaper
3 tangkai cili kering (potong ikut suke)
2 sb besar kicap
1 sudu olive oil
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Daun bawang sbg hiasan.....ni ikut suke jgk...
bijan..

Cara-caranye:


1. Goreng ayam (bersama kunyit+garam) sehingga garing...
2. Tumis bawang besar,bawang putih dan halia sehingga naik bau.....
3. Masukkan sos blackpaper, kicap, garam, gula dan olive oil..masak sehingga sedikit pekat.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng gaul rata sehingga masak. tabur daun bawang dan sedikit bijan di atasnye..sedia utk ni ngap bersama nasi panas........
ok selamat mencube....

2 comments:

  1. oishii sou...
    hamboi dah lama nalek mesia baru hapdate blog yer...:-p

    ReplyDelete
  2. ahahah ni kes tertinggal densha kak tuh yg lambat sikit..hehehehe...nnti kite tmbh lgg cite2 dr malaya yeee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...