Tuesday, May 10, 2011

Karipap Inti Ikan & Kuih Dadar

bentuk bulat inti lebih manyakk hehee

Assalamualaikum semua...saba nk tayang hasil karipap dr semalam duk buat smpi arini...sbbnye inti terbuat byk sgt...disamping tuh jgk saba buat kuih dadar / kuih lipat pki inti yg same,,....khas utk mak ygx berapa sihat dan kurang selera makan..utk org tua...best la kan dpt makan kuih2 yg lembut nih..ok kali ni pki resepi inti ikan yg same jek..mcm sebelom ni..tp pki ikan selayang + ikan kembung...ermm saadaapp......tang kulitnye plak saba ade tmbh telur plak...alhamdulillah hasilnye karipap menjadi rangup walaupon dah sejuk..kite layan resepi yer..

Bahan Kulit Karipap :
3 cawan tepung gandum

2 sudu marjerin | dicairkan
2 sudu minyak masak
1 biji telur
Sedikit air
garam.

 Cara Membuat:
1.Marjerin dicairkan dan dituang semasa masih panas ke atas tepung gandum.
2.Kemudian masukkan air, minyak masak dan garam.Uli hingga menjadi doh.

* pastikan air dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh dan tidak melekat.

Bahan Inti Karipap:
1 biji kelapa (ambil santan pekat dalam 2 cawan)
1 kg ikan selayang +kembung } rebus dan ditumbuk

1 sudu kecil halba
6 ulas bawang merah } ditumbuk bersama ikan
1 inci halia} ditumbuk
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1. Ikan yg direbus tadi ditumbuk dengan halia dan bawang merah sehingga halus

2. Masukkan dalam kuali isi ikan dengan santan, kacau hingga hampir kering.
3. Masukkan halba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa
4. Kacau lagi sehingga inti tersebut agak kering
5. Boleh lah diangkat dan sejukkan.
6. Ambil doh karipap canaikan dan letakkan doh dalam acuan karipap.Masukkan sesudu inti. Boleh juga dikelim tepi karipap dengan tangan. Goreng sehingga kekuningan.




oh yer saba ade ckp buat kuih dadar skali kan...bahan2 die kt bwh yer...simple jek just kene lenserkan bancuhan ni mcm kite nk buat kulit popia or nk buat crepes..lepas da siap tuh boleh jgk digoreng atas frying pan dan ade jgk yg goreng dgn celup telur..ikut selere masing2 la yer..

bahan2:

2 cawam tepung
1 1/2 cawan air
sedikit garam
sebiji telur

* kesemua bahan diatas dibancuh dan saba blend bacuhan ni dlm blender spy menjadi halus...pastikan adunan dan terlalu pekat dan tak terlalu cair la yer....da siap leh isikan inti dan dilipat...boleh dibuat frozen dan bile nk makan boleh goreng atas frying pan yer....ok tameshite onegaishimasu!!!

1 comment:

  1. saya sangat suka kuih dadar ni...saya org johor..dari kecil suka makan kuih ni..klu balik kg..kuih ni yg dicari...org terengganu kat kg yg buat...puas saya cari resepi..akhirnya jumpa...terima kasih byk2 yer...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...