Monday, May 16, 2011

Bahulu Lapis

Assalamualaikum wbt..arini makan petang dgn bahulu lapis strawberry jek....da buntu nk buat kuih ape...sekali sekali kite tukar kuih2 lame sedap jgk kan....ari2 nk buat kek puding jek...arini kite buat bahulu...hot from oven....sekelip mata leh habis u......saje cantikkan sikit kt atas bahuu dgn choc emulco pasti ramai yg tertarik menarik kau mmg da bomb kan kan kan....resepi saba amik dr majalah rasa keluaran september 2009....rasenye semua resepi kuih bahulu same jek kot kan...tp saba tular pki esen ros..bau semerbak...hehee..ok resepi dibawah yer..


dr majalah rasa

Bahan - bahan:
100 gm tepung gandum
3 biji telur | suhu bilik
90 gm gula
1/2 sudu esen vanilla | saba pakai esen ros
1/2 sudu serbuk penaik
sedikit jem | ikut citarasa saba pakai strawberry
10ml choc emulco | ni saba tambah utk buat celoreng

Cara Memasak:
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang
  2. Masukkan esen vanilla / ros dan serbuk penaik. Kacau rata
  3. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit( saba ayak dulu tepung tuh). Pukul lagi hingga sebati
  4. Sapukan minyak pada loyang empat segi dan dilapisi dengan kertas minyak
  5. Tuangkan adunan dan bakar selama 10 -20 minit.
  6. Sapukan jem merata di atas permukaan dan lapislah sehingga menjadi 4 lapisan.
  7. Sejukkan dahulu bahulu dan sedia utk dinikmati.



ok sekian dahulu...selamat mencube yer.........jaane~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...