Tuesday, May 24, 2011

Daging Masak Hitam Istana

Assalamualaikum wbt..kite smbg lg mempublish n3...projek tergendala kejap tdi..igtkan dah boleh habiskan terus petang td.huhu..eceli menu kt atas ni versi DERHAKA..hehe....kite tgk kt majalah rasa mcm sedap jek resepi nih coz pernah makan kt umah FIL..dlm malajah buat limpa alamak ehh kite kureng sikit makan organ dalaman nih..so kite tukarlan pki daging..mmg marveles...sedap sgt2 tak terkata...so please refer below in DERHAKA version ya...ala kite tkr kpd daging jek..minta la halal kpd penulis dan empunye resepi nih hihih

Bahan-bahan:1kg daging (rebus bersama lengkuas hingga lembut)
3 biji bawang besar
5cm halia
10 ulas bawang putih
20 biji cili kering
2 sudu makan serbuk kurma
4 sudu makan minyak masak
5 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
10 biji buah pelaga
3 batang kulit kayu manis
250ml kicap manis
300gm asam jawa - dibancuh dengan sedikit air
5 tangkai daun kari
4 biji bawang besar - di mayang
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih secukupnya

Cara memasak:1. Masukkan minyak masak ke dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang sudah di kisar sehingga wangi.
2. Apabila bawang sudah garing masukkan cili yang dikisar, kicap, air asam jawa, bawang besar yang dimayang, daun kari, 4 sekawan dan sedikit garam. Kacau hingga rata.
3. Biarkan menjadi pekat dan masukkan daging yang telah dihiris setebal 2.5cm.
4. Apabila sudah sebati bolehlah diangkat dan sedia untuk di hidang

2 comments:

  1. istana mana yg ko jd tukang masak ni?hahahaha....ngantuklah wey...nak tido le.makan gan nasi panas tu ilang set diet.hahahah....

    ReplyDelete
  2. hahahahah istana kagawa mak anie..heheh......eh awainye tido nih....mcne nk bakaq lomak2 tersembunyi nih hehehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...