assalamualaikum..
resepi mudah jika nak masak cepat ketika tengah lapa..saba teringin sgt nk makan lauk nih..lagi2 xpernah jumpa labu air kt japan...labu feringgi jek manyak..dan paling utama mmg dah kecur air liur bile terigt psl budu...adedeh...layan resepi ni yer...kite blaja dgn mak kite dah lame dah..rase2 org ganu musti tau resepi lauk nih....layan..
SAYUR PEDAS LABU
Bahan - bahan:
sebiji labu air
seekor ikan selayang /kembung- yg telah direbus dan ditumbuk lumat
2 biji bawang merah
1 sb serbuk lada hitam
1 sb budu
sedikit daun kemangi
garam dan gula secukup rasa
800ml - 1 liter air
sedikit keropok ikan - tganu...
Cara-caranya:
- Potong labu air mengikut kesukaan dan dibuang kulitnya.
- Rebus air sehingga mendidih dan masukkan labu air tadi bersama ikan selayang/ kembung.
- Setelah ikan telah masak bersama labu tadi, ambil ikan dan kopekkan utk mengambil isi ikan.
- Isi ikan tersebut ditumbuk bersama-sama bawang merah.
- Didalam lesung batu, ambil sedikit air didihan tadi kacau bersama2 ikan dan bawang kemudian masukkan ke dalam periuk berisi labu tadi. Jika dimasukkan iakn dan bawang tersebut dimasukkan ke dalam periuk, kemungkinan ikan tersebut akan menjadi berketul2.
- Kemudian masukkan daun kemangi,garam, gula dan budu berserta keropok.Masak sehingga labu kelihatan sedikit lembik.Jangan lama sgt masak nnti labu lembik xsedap plak...pastikan keropok juga tak dimasak terlalu lama. nnti keropok menjadi hancur.
- Sedia utk dihidang.
No comments:
Post a Comment