Monday, May 9, 2011

PAU KACANG MERAH


assalamualaikum wbt.....kpd semua kite nk bayar balik hutang resepi pau yg tergendala smlm....penat sgt smlm just leh ltk pic jek..resepi pau ni sedap, yg penting tip top sbb kulit x menggerutu dan naik cantik jek....gebu gebas plak tuh.....paling puas hati laa buat pau nih..silr rujuk resepi yer..

Bahan - bahan:
600 gm tepung pau ( super lite flour)
8 gm yis kering
100 gm gula pasir (dimasak bersama 250ml sehingga larut)
30ml air
daun pisang secukupnya ( or pki kertas biasa shj)
inti kacang merah ( boleh didapati di kedai bakery)
1 sudu kecil water roux

Cara caranya:
  1. Masak gula bersama air 250ml air sehingga larut. Campurkan yis bersama air gula yg masih suam. Tunggu sehingga yis berbuih dan kembang.
  2. Apabila yis dah berbuih dan kembang, masukkan ke dalam tepung dam gaul sebati.
  3. Masukkan 130ml air dan uli sehingga doh naik 2 kali ganda.
  4. Panaskan kukusan. Ambil sedikit doh dan masukkan inti kacang.
  5. Bulat2kan dan alaskan dengan kertas. Tunggu sehingga pau naik lagi.
  6. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 10-15minit.
  7. Angkat dan hidangkan.
Nota: untuk mendapatkan pau yg cantik perlu diingati anda harus menunggu pau td naik 2x ganda dahulu br dimasukkan ke dalam pengukus. Pengukus juga harus dibaluti dgn kain supaya wap tidak menitik ke atas pau tadi..

Selamat mencube yer..

bulat2kan inti spy sonang nk masuk dlm doh nnti....
hasil zoom pau saye
pau yg sedang direhatkan naik2x ganda...
alhamdulillah xdek pau yg berkedut seribu kali nih...pueh hati...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...