Bahan - bahan:
150gm nasi impit | direbus
50 gm suhun | digoreng
100gm isi ayam | digoreng dgn kunyit dan garam kemudian dicarik2
2 tangkai daun bawang | dihiris
2 tangkai daun sup | dihiris
30 gm daun bawang
Bahan Kuah:
2.5 liter air rebusan ayam
1/2 cm lengkuas | dihiris
5 biji bawang merah | dikisar
5 ulas bawang putih | dikisar
1/2 cm halia
1 sudu teh campuran serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
1 paket sup bunjut
Bahan Kuah Kicap:
5 biji cili padi | boleh ditambah jika suka pedas
3 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan kicap cair
35ml air
garam
gula | saba pakai gula melaka 1 keping
Bahan Bergedil:
3 biji ubi kentang | digoreng dan dilecek * saba rebus jek
50gm daging kisar | saba pakai ayam jek
1 sudu makan tepung gandum | ni saba x letak
1/2 biji bawang besar | dicincang
10gm daun bawang| dihiris halus
1 sudu kecil campuran serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam
garam secukup rasa
(campurkan dan gaul semua bahan)
Cara Memasak:
- Untuk supnya, panaskan minyak masak dan tumiskan bahan kisar hingga naik bau
- Masukkan lengkuas, sup bunjut dan air rebusan ayam. Biarkan sehingga mendidih.
- Untuk membuat bergedil, campurkan semua bahan dan gentel menjadi bebola dan goreng ( celup telur dahulu br digoreng)
- Bagi menyediakan kicapnya, campurkan kesemua bahan tadi dan kisar hingg hancur.
- Hidangkan nasi impit bersama kuah sup, bergedil dan kuah kicap.
- Taburkan suhun goreng, isi ayam, daun bawang, daun sup, dan juga bawang goreng.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment