lala masak lemak cili api |
Assalamualaikum wbt..layankan menu lunch saba arini....cepat dimasak sedap dimakan...tgh panas2 adik mtk nk makan nasi awal...lum kul 12 semua lauk dan nasi 1 periuk licin..bburrp....konyang anak beranak...resepi yg biase saba buat..tp kalo selalu buat daging salai..kali ni kite tukaq dgn lala plak...da lame x makan lala nih...tetibe ternampak kt kedai apelagi trus sambar dan bayoo ler.....sile rujuk resepi yer..
Bahan - bahan;
500 gm lala | dibersihkan dan ditoskan
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
1 batang serai diketuk
daun kunyit
asam gelugor
garam
gula
Bahan ditumbuk:
5 ulas bawang merah
11 tangkai cili padi
1 cm lengkuas
3cm kunyit hidup
Cara - caranya:
- Satukan santan, serai, bahan-bahan kisar di dalam periuk.
- Kacau rata di atas api perlahan sehingga mendidih.
- Apabila mendidih, masukkan lala dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan juga daun kunyit dan asam gelugor.
- Bila sudah masak, bolehlan diangkat dan sedia dihidangkan.
ok selamat mencuba yer...
No comments:
Post a Comment