Tuesday, May 24, 2011

Kuih Kayu Keramat Terengganu

Assalamualaikum....ni diaaaa muenu malas saba utk makan petang...mmg seyes xdak mood nk membaking lagi2 cuace panas mcnih...berpeluh ket..k  jadiknye kalo nk membakar time panas2 mcnih...so kene la buat kuih simple2 sudah....tp kuih ni pon femes jgk ape kt terengganu...org sini pgl " kayu khamat" hahaha die nmpk mcm cakui tp sbny bkn cakui....diakui lg sedap dr cakui bile saba bg kawan saba makan arituh..sbb die lebih manis dan isinye padat berbanding cakui. ermm cakui selalunye kene ltk alum / tawas kan..so saba rs its better kite buat kayu khamat nih...lg mudah sbny
ok resepi ni biase yg mak saba buat so anak kene la ikut resepi mak kan..hehe..layan yer..

Bahan-bahan:
500 gm tepung gandum
5 sudu besar gula
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 paket yis
1 biji telur
1 1/2 cawan air
Secubit garam
1 sudu marjerin
Minyak masak secukupnya

Cara memasak:
1. Satukan gula, garam, soda bikarbonat,yis (dilarut dlm 1/2 cawan air),marjerin dan telur. Kacau sebati.
2. Masukkan air, kacau lagi sehingga larut semuanya.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-lahan. Uli hingga menjadi doh dan tidak lembik.Biarkan adunan seketika sehingga naik 2x ganda.
4. Sapukan tangan dengan sedikit minyak agar ia tidak melekat, uli dan bentukkan memanjang.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
ok resepi ni mudah jek..sila la mencuba yer..
tekstur didalam xsame mcm cakui kan..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...