eceli menu ikan ni mgu lepas buat..mmg kesukaan family n mak saba dr dulu lg buat ikan kalo nk panggang musti berlada mcmni...takpon pki ikan cencaru lg laa ummphh....tup2 tgk majalah saji ade plak resepi yg sebijik mak saba buat....kite malas nk igt taip satu2 so kite copy paste la eh...tp selalunye saba tambah sedikit air asam jawa..br la sedap...so kuranglah sikit rs hanyir tuh kan..ok layan resepi yer...
BAHAN-BAHAN:
3 ekor ikan kembung besar
3 sudu besar cili kering kisar
1 batang serai
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Garam dan gula secukup rasa
sedikit air asam jawa | ni saba tambah n slu buat mcnih...
CARA MENYEDIAKAN:
1.Ikan dikelar bahagian tengahnya.
2.Kisar serai, bawang merah, bawang putih, halia, garam dan gula pasir. Campurkan
cili kisar dan asam jawa hingga sebati.
3.Lumurkan bahan kisar pada ikan hingga rata dan bungkus dengan daun pisang.
4.Panggang ikan ataupun masukkan dalam ketuhar hingga masak.
resepi yang menarik untuk dicuba...http://pautanresepi.blogspot.com
ReplyDelete