Tuesday, May 24, 2011

Ikan Kembung Bakar Berlada

assalamualaikum wbt...halu2.......kabare semua yer...da lame giler x update blog..lately mmg  byk sgt makan vitamin M..br arini nk start balik enjin nk qadar balik n3 masak2 kite...pic da upload kt fb..tp tang sini plak....alamakk dtg plak rase..M.A.L.A.S!!!!!!!!!!!!!!!!!..dala nk edit pic plak buat hal.lambat mcm siput vavi..ermm tpi xpela...pelan2 kayuh kite masukkan n3.hhehee..

eceli menu ikan ni mgu lepas buat..mmg kesukaan family n mak saba dr dulu lg buat ikan kalo nk panggang musti berlada mcmni...takpon pki ikan cencaru lg laa ummphh....tup2 tgk majalah saji ade plak resepi yg sebijik mak saba buat....kite malas nk igt taip satu2 so kite copy paste la eh...tp selalunye saba tambah sedikit air asam jawa..br la sedap...so kuranglah sikit rs hanyir tuh kan..ok layan resepi yer...

BAHAN-BAHAN:
3 ekor ikan kembung besar
3 sudu besar cili kering kisar
1 batang serai
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Garam dan gula secukup rasa
sedikit air asam jawa | ni saba tambah n slu buat mcnih...

CARA MENYEDIAKAN:
1.Ikan dikelar bahagian tengahnya.
2.Kisar serai, bawang merah, bawang putih, halia, garam dan gula pasir. Campurkan
   cili kisar dan asam jawa hingga sebati.
3.Lumurkan bahan kisar pada ikan hingga rata dan bungkus dengan daun pisang.
4.Panggang ikan atau­pun masukkan dalam ketuhar hingga masak.


1 comment:

  1. resepi yang menarik untuk dicuba...http://pautanresepi.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...