Kerabu Pucuk Paku
Bahan - bahan:
1 ikat pucuk paku | dipotong dan direbus
30gm udang kering | saba tukar pakai ikan bilis
3 biji cili merah | saba pakai 1 biji jek
1/2 biji kerisik | saba pakai 1 sudu
2 ulang bawang merah
1 biji bawang besar | dihiris halus
1 biji cili merah | dihiris halus
2 sudu makan pati santan | saba tambah sekali dgn 2 sudu kelapa parut
air limau secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:
- Bersihkan pucuk paku dan celurkan sehingga masak. Ketepikan
- Kisar halus cili merah, bawang merah, dan ikan bilis bersama kerisik.
- Setelah itu masukkan pucuk paku yang telah dicelur tadi.
- Perahkan air limau secukupnya serta masukkan garam dan gula.
- Kemudian tuangkan pati santan sambil gaul rata
- Akhir sekali, taburkan bawang besar dan cili yang telah dihiris. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment