Wednesday, November 20, 2013
Puding Laici Dangdut
Assalamualaikum wbt...lame xbersiaran...bz yg amat...lagik2 hujan ni...mood ni kelaut la..mcm kene monsun gitu...erm ape kate arini layan gambar aje...nk naip jari rase kaku plak sejuk2 ni hehe
puding laici dangdut...ermm mase mule2 nk buat hubby igt kite buat lawak..igt kite suka suki ltk ama...haha yela mmg kreatif la kak liza boleh ltk nama nih kan...yela bile dimakan terasa goyang2 inul gitu dlm tekak...ermmm ade lojiknye jgk...
alkisahnye buat ni tergune susu cair jenama baru..lupe nama die..mcm nama kimball....tin hijau....adoii sgtla xcantik kalernyee bile sap puding ni..yela kan..mase tuang tuh terkejut bile tgk kaler die lebih pekat dr biasa...bace2 balik..alamakkk full cream evaporated plakkk ayoyoyo..rase kompem laa lebih creammy kann aiiyakkk
tapi takpe janji tetap boleh dangdut dlm tekak kan kan kan hehe..okla ckp byk xgune jom kite semak resepi...ni resepi ntah berapa kali kite buat..dan tetap nk berterima kasih kt kak hanieliza di atas perkongsian resepi ni...maceh yer kak liza..
Puding Laici Dangdut
Sumber: Kak Hanieliza
Bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici [asingkan airnya] -----> 1/2 dr tin tuh saba blend isinya
1 tin susu cair
Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.
NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalamualaikum...cantik dan kemas jer sentuhan air tgn saba...sejuk jer klu dapat lalu kt tekakkan...=)
ReplyDeleteWslm kak umie jazz.. makesih byk2 tp air tangan kite kaku jgk kak hehe
DeleteSalam saba...comeback dengan puding dangdut....dh lama tak buat..mmg best resepi Kak Liza ni
ReplyDelete