Wednesday, November 27, 2013

Ayam Lada Hitam Sri Lanka


Assalamualaikum wbt...salam sayang semua....arini lappy masih merajuk ala semput2 manja gitu... ni da 3x nk update xjadik...off on balik...saba jela mak..yg peliknye bile upload gambar laju la plak...tp bile naip hang naip hang...penin...semput jenis apekah ini..
 
 
percubaan nk merasa resepi baru...wallahhh...mmg 2 thumbs up..kalo boleh nk thumbs up dgn kaki skali haha...sbny saba buat lauk ni mgu lepas...nk kate bestnye sbb ape tau da jmp da resepi ayam lupe nama sebenar mase order kt anjapar dubai...saba igt lg hubby ade makan2 dgn geng ofis..pastu bos die belanja mkn kt kedai anjapar xsilap dkt dgn al karama dubai...sekali order mtk nk pedas level 5...haaa meletop laa ko...mmg pedas gile..tp yg saba igt die ltk lada hitam bijik2, cili padi dan chili flakes lg...haa cube bayangkan...tahap mcne kepedasan die..kalo bg kt monyet leh kojol terus tau..hehe
 
 
oklah jom kite semak resepi...ermm resepi ni sbny saba dpt dr buku masakan ayam dr chef wan...hohoh tq dato' chef...sedap gileee tauuu....cicah dgn roti pon soodap!

Ayam Lada Hitam Sri Lanka
Sumber: Buku Masakan Ayam  - Chef Wan

Bahan – bahan:
8 ketul ayam
2 biji kentang, dipotong baji 
*Sedikit garam
*Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Bahan – bahan * digaul dengan ayam dan digoreng dengan minyak terendam
4 sudu besar minyak sapi
2 biji bawang besar, dikupas dan dicicang
4 ulas bawang putih, dikupas dan dicincang halus
4 -6 helai daun kari
2 inci halia
250 ml yogurt
3 sudu besar sos tomato
2 biji tomato segar , dipotong baji
70gm  biji gajus ( digoreng tanpa minyak)

Bahan untuk rempah:
1 sudu besar lada hitam biji (ditumbuk)
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk bunga cengkih

Cara – cara:

1. Goreng ayam kemudian kentang di dalam minyak panas sehingga warnanya perang keemasan. Toskan di atas kertas serap minyak.
2. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia serta daun kari di atas api kecil sehingga wangi dan bawnag putih menjadi perang.
3. Masukkan rempah dan goring selama 1 minit. Kemudian, masukkan yogurt dan soso tomato. Masak sehingga pekat sedikit sambil kacau selalu. Masukkan sedikit air, jika terlalu pekat dan melekat ke kuali.
4. Masukkan kepingan ayam dan gaul sehingga disalut dengan bahan-bahan dalam kuali. Masukkan ubi kentang, tomato dan biji gajus.
5. Kacau selama 1-2 minit lagi, angkat dan hidangkan.

6 comments:

  1. samalah... lappy k.gee pon semput2 nk keluar wording... musim tengkujuh ni kot 'dia' sejuk... hehehe
    sedapnya nampak ayam sri lanka tu Sabar... nk thumbs up kaki sekali ni... hehehe

    ReplyDelete
  2. walllaaaa...i luv curry.....mesti meletop resepi ni sampai 2 thumbs up!

    ReplyDelete
  3. meh semangkuk saba..
    sedap tu...

    ReplyDelete
  4. Salam saba lama kak x bw.. cantik2 la semua gmbr2 yg saba amek... tergoda kak.. terjelezzz kak :-)

    ReplyDelete
  5. Salaam Sabar,

    Mama yang pernah tinggal di Sri Lanka ni pun lom pernah buat apa apa resepi dari Sri Lanka. Rajin Sabar mencuba ye. Menyelerakan....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum saba..aduh menggoda sungguh nmpk ayam ni saba...nak pinjam kuali tu cantik sgt...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...