Wednesday, January 9, 2013

Mee Kari Nyonya


Assalamualaikum wbt...ohayou minna...diharapkan semua sihat2 belaka okeh...dak dayat tgh syok tido...mari kite zasss masuk n3 ihhihihh...xle nk cite pjg..keje masih berlambak2 menunggu kite..update ala kadar pon ok jgk kan...tp yg sedihnye skg...xdpt nk BW..sbb kdg2 blog kite ni taip laa komen beribu kali pon dah send xkuar...erm saba rase ade jgk kawan2 yg ade mslh ni...saba rs blog itself yg problem..ecehhh nk salahkan blog plak....hahaha...xpela...saba pon still ade mslh xle nk masukkan gambar kt internet explorer..tp kalo pki mozilla ok plak..pastu bile nk ltk link kt fb lg terus jemmm nenas terus....xtau laa ape mslhnye...saba jelaa ehh..


arini kite just nk tayang mee kari nyonya...adoi sbny da lame sgt teringin....last kite makan ni mase sebelom kawen tau haaa mase zaman anak dara dulu..kalo xsilap kt secret recipe...xsilap la..hehe..nasib laa jumpe resepi dr kak ros ni..dulu makan terpk2 jgk die ltk daun ape sbb ade rs kelainan dlm kuah die..skg br kite tauu ltk daun kesum rupenyee heheeh...ok la jgn cite byk..jom kite semak resepi..arigatou ne kak ros di atas perkongsian resepi ni....


Mee Kari Nyonya

Bahan-bahan ( Untuk 2 orang Makan )

2 paket mee kuning
2 sudu besar serbuk kari ayam ( kalau boleh jenama Babas)
2 sudu besar cili kisar
1/4 bawang besar
2 ulas bawang putih
beberapa tangkai daun kesum
sedikit daun kari
1/2 paket Fish ball
2 cawan santan
1 cawan air
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/4 ekor ayam di cincang kasar
sawi, taugeh, telur dan bawang goreng sebagai pelengkap.
( semalam ros tambah juga 1/2 batang carrot - dihiris seperti anak mancis)

Cara-cara

1. Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih higga hancur, kemudian tumis dengan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
2. serbuk kari dibuat pes dan tumis bersama bahan kisar tadi dan masukkan daun kari. tumis hingga garing dan pecah minyak.
3. masukkan ayam dan kacau sebentar. kemudian masukkan santan dan fish ball. kacau sentiasa.
4. bila kuah telah menggelegak, masukkan daun kesum dan sesuaikan rasa, tambah garam atau gula jika perlu.
5. Rebus telur, celur sawi dan mee kuning, taugeh dibuang ekor ( ros cuma lalukan taugeh ni dengan air panas, sebab suke makan taugeh yang rangup). Cara Penyediaan, masukkan mee kuning dan kuah kari, susun sawi, taugeh, telur rebus dan tabur sedikit dengan bawang goreng. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.




3 comments:

  1. aduhaiii terliur pulak tgk mee kari..
    my fevret.. huhuhuhu..

    ReplyDelete
  2. salam mama hidayat...
    sihat..hidayat buat pe tu....


    meh mee kari semangkuk..
    lama akak tak buat..

    ReplyDelete
  3. nak kutip udang tue dulu..he hhe last skali baru akk amik mee tue..slurrpp sedapnya ..pic pun cantik:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...