Friday, January 18, 2013

Lontong Johor


Assalamualaikum wbt..salam jumaat yg barakah buat semua..n3 arini pendek aje..menu ni buat sebab tetibe dtg angin mengidam...br ni pg makan nasi padang kt  restoren indonesia..gatai mulut tny ade tak tempe...tup2 die ckp ada ibu banyakk...apelg zuuuppp terus sambar 2..ehh bkn sambar org yg tlg bayarkan...syukur alhamdulillah....perot dah berangan nk mkn tempe lame dah..balik jek terus buat lontong ni..ohh pueehhh hati....ok la jom layan resepi..maceh ok che mat atas resepi lontong johor ni..maapla yer..kite xmkn utk sarapan tp kite makan utk dinner...hua hua hua....oh yerr lupe plak...kite xmkn lontong ni dgn sambal ikan bilis tp kite buat sambal udang..saje nk perabih stok dlm esbok hehe...



Lontong Johor
Source: Che Mat Gebu

BAHAN KUAH LODEH :-)
1/4 biji kobis bulat, dihiris, cuci dan toskan
15 tangkai kacang buncis, hiris serong
2 keping tauhu keras, dadu besar
70 gram fucuk, potong kecil dan rendam hingga lembut
2 keping tempe, didadu
1/2 biji sengkuang, hiris memanjang
1 biji lobak merah saiz sederhana, hiris memanjang
1 cekak soo hoon, kerat
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
1.5 liter santan cair
400 ml pati santan
1/3 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
1 camca besar penuh udang kering, rendam 10 minit dan toskan

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Nasi impit secukupnya
Serunding kelapa
Sambal tumis
Telur rebus, dibelah dua

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. KUAH LODEH :-Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai, lengkuas dan bahan kisar halus hingga harum, tambah 1/3 camca teh serbuk kunyit dan tumis sekejap lagi. Masukkan tempe, sengkuang dan lobak merah, kacau rata dan tuang santan cair. Biar mendidih. Tambah fucuk, kobis dan kacang buncis, gaul rata, biar sayur lembut. Masukkan soo hoon, tauhu dan tuang santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya, biar mendidih perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  2. UNTUK LONTONG JOHOR :- Letak secukupnya nasi impit dalam bekas sesuai, tuang kuah lodeh secukupnya bersama isi2nya sekali. Letak telur, serunding dan sambal tumis. Hidangkan segera.

5 comments:

  1. Tumpang makan lontong di sini ye Saba... banyak bahannya ye, kalau sikit2 kumpul2 lama-lama banyak jadinya kan...

    ReplyDelete
  2. Ooooww suka mkn tempe yer...samalah kita... sedapnya kuah lodeh tu

    ReplyDelete
  3. Serius....berbunyi perut bila tgk entri ni..... >______<

    ReplyDelete
  4. Cedapppppp...tak penh buat.harus kah d buat?

    ReplyDelete
  5. Cedappppppp...tapi x penh buat.harus kah dbuat?hehe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...