Tuesday, January 8, 2013

Chocolate Bottom Banana Square


Assalamualaikum wbt...sejuk......rasenyeee arini br nk start winter kot...sebelom ni winter main2 aje..kesian tgk mak2 arab semua duk pakai jaket tebal...tp xsejuk2 pon sbny suhu mcm autumn aje..ehh jgn igt autumn sini mcm winter sonata tau....ade daun2 berguguran gitu...hahaha sini winter just sejuk aje...no hujan no salji okeh...suhu die kdg2 boleh mencecah belas2 degree jgk hehehe....harap2 bermule laa winter.....penat makcik membilang hari..jaket hidayat dah beli..tak pakai2 lagik.cantik aje duk dlm paperbag...kalo tak..alamatnye kene laa pg golek2 dkt ice rink....br laa ade berbaloi hidayat beli jaket kan hhehehe...

sementara dak dayat tgh tido...meh la kite menjamu mata kejap...choc bottom banana square ni antara feveret kite jgk...pestime try mase kt jepon dulu...igt lg mase mule2 pindah rumah chatelet nishimoto...dkt separuh jgk kite telan...sedap bile makan panas2..ehehe.....kalo slu makan brownies coklat tuh muak jgk kan..sekali sekala ade topping banana ni ade kelainan die..hehe...ok laa dak dayat dah start buat bunyi...kang sat lg...die buat muke plak bile mama die takdek....mekasih je buat kak ani nz dan kak hana ..izin share okehh...


CHOCOLATE BOTTOM BANANA SQUARE
source : Kak Anie NZ
terjemahan :
hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 1/2 cawan butter
  • 1 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanila
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek (lebih kurang 3biji size medium)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan chocolate chips dan kacang nibs

Cara-cara
  • Dalam mangkuk, pukul butter dan gula. Masukkan telur, esen vanila dan juga pisang lenyek. Pukul sebati.
  • Dalam mangkuk lain, satukan tepung, baking powder, soda dan juga garam. Ayak dan masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.
  • Bahagikan kepada 2 bahagian. Masukkan satu bahagian dengan serbuk koko dan kacau rata. Griskan loyang 9 x 13-inci.. Tuang adunan secara berselang seli atau ikut suka. Taburkan choc-chips dan almond/kacang nibs.
  • Bakar suhu 170 selama 30min atau hingga masak. Sejukkan dan potong 24 square.

4 comments:

  1. Salam..

    senang nk measure kalo dlm cawan..bagus2!!

    ReplyDelete
  2. Aslmkum Sab.
    baby sihat ke? lama tak singgah dapur Sab. kat sini pula minggu ni sejuk betul dg 2 hr lepas angin berdebu.choc bottom banana ni dah lama masuk senarai tp tak buat2...kalau pisang tu laju je licin

    ReplyDelete
  3. nampak sedap betul! mmg sukaaaaa ape2 yg berpisang!! thanks for sharing :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...