Thursday, January 17, 2013

Rare Mango Cheesecake...setahun sudah di DUBAI...


Assalamualaikum wbt...salam sayang dr saba utk semua..jap je dah khamis dah....pejam celik pejam celik arini genaplah setahun saba jd resident kt Dubai ni....mcm xcaye pon ade...alhamdulillah sejak tinggalkan Japan...kini merantau ke dubai byk kenangan pahit dan manis terpahat dalam hati ni...syukur sgt2 dlm masa setahun ni dah selamat melahirkan Hidayat di sini....haaii anak Dubai jugak akhirnyee igtkan anak jepon kan ehhehe...


cerita psl jd anak rantau ni...ermmm terigt plak kenangan kt jepon...maka arini saba nk tayanglaaa menu kegemaran saba kt jepon dulu..masa mule2 sampai jepon dulu...masih igtlg mase menetap ni Gofuku Mansion, Utazu Kagawa...ottosan ni selalu sgt request mcm2 dessert dan kek...yg die mtk plak semua ape yg mcm die makan kt jepon...pernah sekali ottosan beli kek ya allah xtau nk describe mcne sedap gilerrrrr....dgn cream die yg lemak2 adoiii susah nk gambarkan mcne..tup2 die bleh plak ckp...nnti esok syg tlg buat cheesecake plak ehh..adoii nk sebiji mcm kt nihon ni...sbb die sbny tersilap beli kek plak dahh....ermm kt nihon kalo cheesecake tuh yg dah bako tau..kalo yg no bake/ chill ni...die pgl rare cheesecake...so kalo dtg nihon jgn lerr tertifuuuuu okeh hehe...ok la...byk merapu..jom layan resepi plak eh...sempena menyambut setahun merantau di dubai..saba tayang kek ni yer...utk kek ni...saba pakai kek span vanilla sbg base..resepi dr kak rahel..dan utk rare mango cheesecake saba pakai resepi kak hana...tp ade laa derhaka sikit hehehe..ok jom layan resepi plakk...mekasih semua...


Rare Mango Cheesecake
Source Kek Span : Kak Rahel
Source Rare Mango Cheese : Kak Hanamemories

Ok mula mula kite sediakn base dia dulu..Utk base die saba gunakan Kek Span Vanilla...tp nk pakai digestive biscuits boleh jgk ..(boleh rujuk dibawah resepi kak hana yer)..saba sediakan separuh adunan kemudian selepas sejuk...potong kpd 2 bahagian..

Kek Span Vanila
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria
Sumber Saba: Kak Rahel

Bahan:
120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A

130g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak

40g air
60g minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen vanila

Cara membuat:
1.Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas serap minyak.
Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam mangkuk pengadun.Pukul dg
kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & pukul lagi hingga kembang
selama 5 minit.
3.Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi
selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.
4.Masukkan minyak atau mentega.Dikacau sebati.
5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.
6.Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.
Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.
Biarkan ia sejuk.
 
 

Rare Mango Cheesecake

Bahan-bahan
Untuk Base (saba abaikan sbb gune kek span)
  • 100g biskut merie or etc - hana gune ritz
  • 50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 150g yogurt plain - tapiskan dgn kitchen towel buang air yogurt ----> saba letak 50g yogurt mango
  • 90g gula - leh add ( hana buh setengah cawan sukatan metrik 200ml)
  • 15g gelatin + 60ml air panas
  • sedikit potongan mangga  ------> saba kisar sebiji mango alphonso dlm secawan
Untuk Topping
  • 1 tin buah mangga -ambil sedikit utk hiasan.baki blend jadikan puree
  • 50ml air panas@syrup mangga panaskan + 1sm gelatin - optional (jika tak nak, curahkan puree mangga shj)-----------> saba curahkan puree mangga shj...saba pakai alphonso mango..
  • 1sb madu @ syrup gula - optional jika nak tambah manis
  • sedikit potongan mangga
  • daun pudina utk hiasan
 
Cara-cara
  • Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  • Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. ketepikan.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan (jgn biarkan sejuk yer nanti gelatin beku). KAEDAH LAIN : guna kaedah double boiler sehingga gelatin larut ATAU microvawekan 1min ATAU panaskan atas api dengan api kecil sehingga gelatin larut - hana guna microvawe
  • Masukkan gelatin ke dalam adunan cream cheese dan pukul lagi hingga sebati.
  • Gunakan spatula, masukkan buah mangga yang dipotong kecil.Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  • Untuk topping - Larutkan gelatin dengan kaedah yang di sebutkan di atas. Campurkan ke dalam mangga puree.Masukkan madu/syrup gula jika nak tambah manis. Kacau sebati dan tuang atas ciskek yang telah sejuk tadi. Taburkan pula dengan potongan mangga dan hiaskan dengan daun pudina jika suka. Jika tak nak buh gelatin, curahkan sajer puree mangga tadi.
  • Sejukkan lagi. potong dan hidangkan..
 Langkah Saba :
Selepas sediakan kek span --> potong kpd 2 bahagian --> letakkan ke dalam ring kek --> tuangkan adunan cheese--> selepas sedikit keras letakkan puree manggo --> sejukkan selama semalaman --> hias dan hidangkan....


4 comments:

  1. umakkk aihhh! sedap bebenor nampak tu saba... meleleh2 puree mangga.. dah dua kali telan air liur tgk kek.. td kek carrot yg fnf buat.. kali ni yg saba plak.. takleh jd ni.. nak kena baking something jugak nih..

    ReplyDelete
  2. tgok pun dh tau sedap..dgn lelehan pure mango tue..klu akk lbih satu slice nie..h ehhee

    ReplyDelete
  3. cantik nye hiasan atas kek tuuu... mangga kat nihon mahal... pakai yg dalam tin aje utk buat kek... geram tgk mangga sebijik tuh jugak...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...